Ce își doresc de Crăciun doi copii crescuți doar de bunică

Data publicării:
copii
Ce își doresc de Crăciun doi copii crescuți doar de bunică. Foto: Digi24

Apropierea sărbătorilor nu umple de fericire toate casele din România. La doi pași de București, o bunică își crește singură nepoții dintr-o pensie mică și banii din alocații. Sunt doi copii frumoși și plini de energie. Au puține lucruri, dar visele sunt multe.

Lângă Capitală, într-o casă modestă, dar plină de iubire, o bunică își crește singură cei doi nepoți: Raisa și Ioanci. Mama copiilor a murit, iar tatăl lor e pentru mult timp la închisoare. De trei ani, bunica Stana le poartă de grijă fetiței de 4 ani și fratelui ei, care a împlinit 6. Femeia nu își permite să le ofere copiilor cadourile pe care și le doresc, dar asta nu-i oprește să viseze.

Raisa: Dragă Moşule, vreau să îmi aduci o husă, un trening şi o bucătărie şi mai aş vrea să îmi aduci un cearșaf roz și dacă ai vrea, și o haină pentru Ioanci, adică pantaloni cu Spiderman, tricou cu Spiderman, la fel, tot... tot un hanorac.

Nu o uită nici pe bunica ei și scrie Moșului câteva dorințe și pentru ea.

-Vreau o cană cu Moș Crăciun, o farfurie cu Moș Crăciun și multe farfurii cu Moș Crăciun, multe căni cu Moș Crăciun și cu Moș Niculae. Moșule, dacă vrei, eu te iubesc din suflet, și adu-mi ce îmi doresc, punct.

Copiii speră că Moșul va ajunge și în camera unde dorm alături de bunica lor și unde se încălzesc cu o sobă pentru care n-au destule lemne. Așa că pe foc ajung chiar și resturi de mobilă veche, scânduri și tot ce e de prisos prin curte. Greutăți care ar fi nedrept să-i oprească pe Raisa și Ioanci din a ajunge ce-și doresc.

Deși pensia de 1.500 de lei a bunicii și alocațiile copiilor sunt singurele surse de venit, cei doi frați nu simt că le lipsesc prea multe.

Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru bunica Stana doar mai mult efort. Singura bucurie e fericirea nepoților.

-Cum este pentru dvs faptul că vin sărbătorile, vine Crăciunul...vă bucurați?
-Nu simt nimic. Eu, pentru mine, am zis, că cine mă întreabă ,,domne, dar dumneata?'' mie nu îmi trebuie nimic. Ei dacă au ce le trebuie, eu sunt cea mai mulțumită sufletește, că eu pentru ei trăiesc.

Povestea tristă se repetă în două treimi din familiile care trăiesc la sat. Oamenii spun că nu vor avea bani de cadouri sau vor cumpăra lucruri mai ieftine, potrivit unui sondaj realizat de World Vision România. Tot în mediul rural, într-o familie din trei ar vrea să sară peste Crăciunul ăsta, din cauza lipsurilor.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri