Ce se va întâmpla de mâine în București? Precizările premierului Ludovic Orban

Data publicării:
metrou
Stați

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, duminică seara, într-o conferință de presă, că nu s-a discutat despre închiderea Bucureștiului, informație pe care a calificat-o drept un fake news grosolan, și, de asemenea, nu s-a analizat o eventuală decizie de închidere a metroului. 

Măsura de închidere a metroului este extremă, nu are nicio fundamentare deocamdată și poate produce perturbații majore, a spus Ludovic Orban, care a amintit, în schimb, de apelul către companii și instituții de a decala programul angajaților, pentru a evita aglomerația. De asemenea, a reamintit despre obligația Metrorex de a face dezinfecție.

În ceea ce privește celelalte mijloace de transport în comun, STB-ul este în subordinea municipalității și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale  de transport.

„Nu trebuie să ne închidem în case, nu trebuie să ne ferim și de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze, sigur, respectând toate recomandările de protejare a sănătății”, a spus premierul. El a recomandat evitarea mijloacelor de transport aglomerate și  folosirea mașinii personale, a bicicletei, a transportului alternativ, mersul pe jos, astfel încât oamenii să nu fie în contact apropiat cu alți semeni pe o durată mai mare de 10 minute. 

În ceea ce privește o eventuală măsură de închidere a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, această măsură este în analiză și este posibilă, în funcție de evaluarea riscurilor de contaminare, însă deocamdată ea nu a fost luată.  

Premierul spune că magazinele au capacitatea de a se aproviziona cu mărfurile necesare, cu excepția acelor produse - măști de protecție, dezinfectanți -  pentru care există o penurie nu numai în România. 

Eventualele restricții care vor fi luate în cadrul stării de urgență vor fi luate gradual și cu siguranță „n-o să vedem tancuri pe străzi și n-o să-i ținem pe oameni închiși în case 21 de zile”, a asigurat premierul Ludovic Orban. Starea de urgență va fi decretată pentru o lună, începând de luni, 16 martie 2020, dar, dacă se va impune, ea se poate prelungi.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri