Conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă iar 6 minori aflați în grija Direcției au fost mutați dintr-o locație controlată

Data publicării:
BUCURESTI - DESCHIDERE CENTRU BARNAHUS PENTRU COPII ABUZATI - 25
Foto: Inquam Photos / George Călin

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 4 a fost demisă, urmare a deficienţelor constatate de comisia de control la una dintre locaţiile unde erau găzduiţi şase minori aflaţi în grija acestei direcţii. 

Potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis, luni, Agerpres, controlul a avut loc, luni, în cadrul seriei de verificări efectuate, la nivel naţional, în centrele sociale destinate adulţilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi. 

În cadrul acestor verificări realizate în Sectorul 4 de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficienţe în raport cu standardul necesar, precum cele în privinţa aspectului deteriorat al pereţilor interiori, mobilierului, echipamentelor sanitare, cât şi referitor la condiţiile de depozitare a alimentelor.

Locaţia a fost deja închisă, iar minorii au fost relocaţi în alte „spaţii conforme”, pentru ca toate deficienţele constatate să fie remediate în regim de urgenţă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că ​Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat după dezvăluirile șocante privind „azilele groazei”, a constatat „abateri minore” la aceste cămine. Rafila a adăugat că legislația ar trebui modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, „se controlează hârtii”.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a cerut luni instituțiilor statului să ia măsurile necesare pentru ca cei vinovați de ororile petrecute să fie „pedepsiți”, precizând că „nu contează la ce minister își desfășoară activitatea”.

Șeful Agenției Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Mihai Tomescu, demis de premierul Marcel Ciolacu după scandalul „azilelor groazei” din Ilfov, susține că toate controalele făcute de instituția sa „au fost realizate cu profesionalism și de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală”. Aceasta, deși peste 100 de vârstnici au fost găsiți bătuți, înfometați și neîngrijiți în 3 cămine din Ilfov.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri