Decizie în instanţă pentru un bărbat din Cluj: credit cu dobândă zero

Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES

După doi ani de luptă în instanţă, un bărbat din Cluj a reuşit să învingă banca de la care a luat un credit de 100.000 de franci, acum şapte ani. Clientul a reclamat banca pentru că dobânda pe care o plătea putea fi modificată "în caz de schimbări semnificative pe piaţa monetară". O prevedere contractuală extrem de neclară, au considerat judecătorii.

Smaranda Bara, avocata clientului: „Practic asta a fost problema, putea oricând să se modifice în sus foarte mult. Acum, raportat la hotărârea instanţei, nu mai există dobândă”.

În primăvară, instanţa a decis scoaterea din contract a clauzei de dobândă, precum şi a comisioanelor abuzive. Iar recent, apelul băncii a fost respins. Clientul şi-a primit înapoi banii pe care i-a plătit drept comisioane, dar banca încă solicită plata dobânzii. Reprezentanţii băncii care a preluat contractul de credit promit clarificări.

Omer Tetik, preşedintele băncii: „Noi nu vrem să intrăm într-o confruntare cu niciun client al băncii sau al Volksbank, sper să rezolvăm problemele financiare ale clienţilor într-un mod amiabil”.

În cazul altei bănci, un grup de clienţi a reclamat că trebuie să achite o dobândă calculată în funcţie de indici interni ai instituţiei de credit, plus o marjă de zero la sută. Ei cer însă ca formula de calcul să se bazeze pe indicele de referinţă internaţional Libor, care acum e negativ.

Adrian Cuculis, avocat: „Asta înseamnă că dobânda este negativă, practic dacă instanţa de judecată ne va anula următoarea clauză prin care banca îşi rezervă dreptul să modifice singură dobânda prin raportare la indicii de referinţă interni, ceea ce e o clauză abuzivă, practic acest împrumutat şi ceilalţi vor primi bani de la bancă”.

Până acum, mai multe bănci au pierdut în primă instanţă ori definitiv procese în care clienţii cereau eliminarea clauzelor de dobândă din contractele de credit. Totuşi, băncile spun că au câştig de cauză în majoritatea proceselor care ajung la instanţele superioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri