Discriminarea începe la stat

Data actualizării: Data publicării:
discriminare

Persoanele cu dizabilităţi îşi găsesc cu greu un loc de muncă în România. În prezent, doar 26 de persoane cu handicap sunt angajate în instituţiile statului. Guvernul a adoptat, chiar ieri, o strategie care promite să schimbe această situaţie, dar noile prevederi vor fi aplicate abia anul viitor.

Sorin Ţaţa are 26 de ani şi s-a născut cu o boală degenerativă care în câţiva ani i-a luat vederea. Acum, este vocea celor aproape 60.000 de membri ai Asociţiei pentru nevăzători, care cu greu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

Chiar dacă faci o facultate, chiar dacă faci o specializare, la fel ca ceilalţi, când te duci la angajator, fie public, fie privat, nu ştie cum ar putea să te încadreze în muncă,” spune Sorin Ţaţa, purtător de cuvând Asociaţia Nevăzătorilor din România.

A simţit pe pielea lui încă de la primul interviu de angajare.

Am încercat să mă angajez pe call center, treceam toate testele, interviurile telefonice, limbi străine, problema apărea la interviu, dădeau din colţ în colţ şi nu erau pregătiţi să facă schimbarea asta psihologică,” adaugă Sorin Ţaţa.

Cele mai multe joburi pentru cei cu dizabilităţi sunt în IT, wellness şi în învăţământul special. În schimb, în instituţiile publice, locurile de muncă sunt aproape imposibil de obţinut. Primul obstacol este chiar organizarea concursului.

„La interviu să ai un interpret mimico-gestual să îţi fie pus la dispoziţie, dacă ai probleme locomotorii să beneficiezi de o masă ajustabilă sau de timp extra,” explică Mihai Tomescu, preşedinte Autoritatea Naţională pentru persoane cu dizabilităţi.

Mai mult, în instituţiile publice nu există programe speciale pe calculator pentru persoanele nevăzătoare

Dacă la noi lipsesc, în Belgia sau Polonia programele sunt subvenționate în totalitate de stat. Ministrul Muncii a elaborat o strategie pentru persoanele cu dizabilităţi dar prevederile ei vor fi aplicate abia anul viitor.

Pe baza strategiei, următorii paşi este de a vedea cum putem accesibiliza concursurile, pentru a vedea că dăm noi, statul, un exemplu, pentru includerea acestei strategii,” precizează Dragoş Pâslaru, ministrul Muncii.

În România, sunt întregistrate 752.000 de persoane cu dizabilităţi. Doar 16.000 muncesc, majoritatea în mediul privat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri