Sari la conținut

Doar 20% dintre tineri își caută de lucru pe internet

Florin Adamache are 23 de ani şi s-a mutat recent de la Iaşi la Bucureşti pentru că aici a găsit de muncă.

Ar fi al treilea job pe care-l găsesc prin intermediul internetului, îl găsesc mai eficient decât metoda clasică. În ziar şi în afişe majoritatea anunţurilor vizau joburi de studii medii, care nu corespundeau aşteptărilor mele”, spune Florin Adamache, angajatul unei firme de marketing.

Pentru specialiştii în IT, de exemplu, site-urile de recrutare clasice sunt mai puţin eficiente. În schimb, o reţea de socializare precum LinkedIn aduce multe oferte.

„Cam două oferte pe săptămână primesc pe LinkedIn, dar în majoritatea cazurilor le refuz, sunt mulţumit de jobul actual”, spune Cosmin Ţoca, inginer de software.

Internetul nu este însă de ajutor pentru toţi tinerii în căutarea unui job. În oraşele mici şi de la sate, ofertele de lucru online sunt mai rare, anunţurile apar în presa locală sau pe afişe. Iar mulţi tineri trebuie să se bazeze pe relaţiile pe care le au pentru a obţine un post.

Angajările se fac cu ajutorul părinţilor, prin cunoştinţe, prin rude, prin alţi prieteni. Ca atare, nu sunt nevoiţi să apeleze la a-şi cauta un job printr-un site online sau la o agenţie de recrutare”, spune Corina Diaconu, specialist în resurse umane.

Discrepanţele între oraşe şi sate explică şi datele statistice care arată că tinerii români folosesc prea puţin internetul când caută de lucru.

Potrivit unor date publicate recent de Eurostat, doar 19% dintre tinerii români cu vârste între 20 şi 24 de ani îşi caută de lucru folosind internetul. Procentul este chiar mai mic în rândul celor cu vârste de până la 30 de ani - 16%, pe când media europeană este de 36%. Norvegia şi Suedia sunt campioane - în aceste ţări, 4 din 10 tineri îşi caută job pe internet.

„Agenţia de recrutare lucrează pentru zeci sau sute de clienţi, deci şansele lui sunt mai mari, rămâne într-o bază de date şi agenţia de recrutare poate să direcţioneze candidatul spre foarte mulţi clienţi”, spune specialistă în recrutare.

Peste 23% dintre tinerii români nu au loc de muncă, mai mult decât media europeană de 21 de procente, arată cele mai recente date ale Eurostat. Suntem totuşi departe de situaţia dramatică din Grecia şi Spania, unde mai mult de jumătate dintre tineri sunt şomeri.