Florin Cîțu: Premierul s-ar putea să decidă o creștere a pensiilor mai mare decât o propun eu

Data actualizării: Data publicării:
National Banks Open For One Day To Allow Greek Pensioners To Collect Rationed Payouts
Foto: Guliver / GettyImages

Scenariul pentru creșterea pensiilor pleacă de la Ministerul Finanțelor, care propune o majorare cu 10 la sută, dar s-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare, pentru că finalmente este o decizie politică, a declarat miercuri seara, la Digi24, ministrul de finanțe, Florin Cîțu.

„Sunt sigur că nu va fi o creștere care să pună în pericol bugetul nici pentru anul acesta, nici pentru anii viitori, poate două-trei puncte procentuale în plus față ce vine de la Ministerul Finanțelor”, a adăugat șeful Finanțelor.

El a confirmat că va fi vorba de o majorare a pensiilor cuprinsă între 10 și 15 la sută, de la 1 septembrie.

Întrebat dacă guvernul gândește o eșalonare a pensiilor, după modelul alocațiilor, Florin Cîțu a spus că se discută și acest lucru. „Vom prezenta, pentru că aici legea pensiilor introduce și alte elemente. Începând cu 1 ianuarie va trebui să modificăm mai multe lucruri, dar da, vom avea și acolo o eșalonare”, a declarat ministrul finanțelor.

„Nu cred că mai există vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente. Da, bineînțeles, au făcut lucrurile pe care le-am făcut și noi: au dat ajutor de șomaj tehnic, ajutoare temporare, dar aici e vorba despre o creștere de cheltuieli permanente, care se va vedea în bugetele viitoare. Nu cred că există astăzi vreun guvern - sau nu știu eu - în lume care să crească cheltuielile permanente”, a comentat Florin Cîțu.

Și președintele Klaus Iohannis a subliniat, miercuri, că în contextul actual este imposibilă creșterea alocațiilor și pensiilor cu sumele prevăzute anterior. „Ne găsim într-o situație foarte complicată. Ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. De la dorință sinceră la putință e o cale mai lungă. Veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3%, vom avea un deficit considerabil mai mare. Deja acum am depășit deficitul calculat pentru întregul an. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se asteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să fie făcute. Pur și simplu nu sunt bani. Totuși am rugat guvernul să vină cu măsuri, atât cât putem să ne permitem în momentul acesta”, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferință de presă.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri