Infirmierul care a omorât un pacient la un centru de psihiatrie din Prahova venise beat la serviciu

Data actualizării: Data publicării:
Mașină de poliție.
Foto: Facebook / Poliția Română

Infirmierul de la Centrul de Recuperare Neuropsihică Călineşti, care a omorât în bătaie un pacient în vârstă de 61 de ani, venise beat la serviciu, se arată în motivarea instanței. Agresorul a fost arestat preventiv pe 10 august.

Potrivit Tribunalului Prahova, pe 5 august, poliţiştii Secţiei nr. 2 Rurală Floreşti au fost sesizaţi de către personalul medical din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Călineşti că, în jurul orei 06,50, un pacient în vârstă de 61 de ani a decedat. Acesta era internat cu diagnosticul "tulburare de personalitate polimorfă pe fond etilic cu fenomene deteriorative şi decompensări frecvente".

Conform anchetei poliţiştilor, pe 1 august, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Călineşti, a avut loc un conflict între mai multe persoane internate în unitatea medicală, printre care şi doi fraţi, iar pacientul de 61 de ani a intervenit, însă, la rândul său, a fost lovit de către un infirmier, notează Agerpres. La momentul incidentului, medicul centrului era în concediu şi a revenit la serviciu pe 4 august, când s-a constatat că pacientul de 61 de ani se simţea rău, acuzând dureri în zona toracelui.

Medicul a stabilit că pacientul prezenta fractură humerus stâng şi fracturi costale, fapt pentru care a solicitat un echipaj al ambulanţei pentru transportul la spital, în vederea efectuării investigaţiilor medicale de specialitate. Acesta a fost dus la spital, unde a primit diagnosticul "fractură arcuri costale stg. C7 şi C8 şi fractură diafiză proximală humerală stânga; schizofrenie", fiindu-i imobilizată mâna stângă.

Medicii de la spital au decis că nu este necesară internarea lui, fiind transportat înapoi la centrul din Călineşti, unde a decedat pe 5 august.

Necropsia a arătat că moartea pacientului a fost violentă

Necropsia cadavrului a relevat faptul că moartea pacientului "a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute survenite în evoluţia unor focare de fractură (fractură humerus stg şi arcuri costale laterale C6-C7-C8-C9 hemitorace stg) complicată cu tromboembolie pulmonară şi hemotorax stg". Medicii legişti au apreciat că leziunile traumatice descrise s-ar fi putut produce prin lovire cu/sau de corpuri şi/sau planuri dure şi ar putea data cu 5-6 zile anterior datei decesului. S-a concluzionat că între leziunile traumatice şi deces există legătură de cauzalitate indirectă.

În timpul anchetei, o infirmieră le-a declarat poliţiştilor că pacientul de 61 de ani a fost lovit de către un coleg de-al ei, care venise băut la serviciu.

"S-a procedat la audierea în calitate de martor a numitei..., angajată în funcţia de infirmier în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti, care a susţinut iniţial că, în seara zilei de 01.08.2021, a avut loc un conflict între beneficiarii unităţii, printre care s-au aflat fraţii... şi... sus-numita a declarat că se afla în tură cu infirmierul..., care a întârziat la serviciu, unde a venit în jurul orelor 21,30 - 22,00, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. A precizat martora că numitul... a intervenit în conflictul iscat între beneficiari, aplicându-le mai multe lovituri fraţilor... A precizat că... a fost lovit cu palma peste faţă, lovitură în urma căreia acesta a căzut la sol, ulterior infirmierul... aplicându-i mai multe lovituri cu piciorul", se arată în motivarea instanţei.

Ulterior, femeia a revenit cu o nouă declaraţie, în care spune că nu a existat niciun conflict la centrul din Călineşti, iar infirmierul l-a agresat pe pacientul de 61 de ani fără motiv.

În baza acestor declaraţii, coroborate cu rezultatele expertizei de la INML, procurorii au decis reţinerea infirmierului, care ulterior a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri