Internetul, la fel de periculos pentru copii ca o plimbare într-un cartier rău famat

Data actualizării: Data publicării:
internet

Internetul devine la fel de periculos pentru copiii nesupravegheaţi, ca o plimbare într-un cartier rău famat. Băieţi sau fete de 12 ani ajung să stea pe reţele de socializare aproape la fel de multe ore ca părinţii la serviciu, iar jumătate dintre ei devin victimele golanilor on-line: primesc ameninţări, jigniri şi intimidări. Grav este că nici la şcoală nu renunţă la obiceiul care îi poate traumatiza sau transforma în corijenţi, dar ministrul Educaţiei nu crede trebuie interzise smartphone-urile la ore.

Vlad este unul dintre adolescenţii care a trecut prin teroarea internetului. Recunoaşte că pierde cel puţin şase ori în fiecare zi cu viaţa virtuală, dar încearcă să renunţe pentru că a trecut prin experienţe dure pe reţelele de socializare.

Vlad Mihăilescu, victimă: Mesaje scurte de jignire la adresa mea de la persoane pe care nu le-am întâlnit niciodată, postând o poză, un comentariu...

În această situaţie sunt peste jumătate dintre copiii şi adolescenţii care stau mai mult pe internet decât afară, cu prietenii.

Ciprian Grădinaru, sociolog: Mediul online devenind o a doua existenţă, aproximativ unul din trei copii comunică pe internet cu persoane pe care nu le cunoaşte în viaţa reală şi asta poate fi un factor de risc. Undeva la 4 din 10 copii postează informaţii personale, asta înseamnă poze, adresa de acasă, de la şcoală...

Curiozitatea firească a copiilor se transformă, nesupravegheată, în dependenţă de reţele de socializare. Unu din patru tineri stau cu ochii în telefon chiar şi în timpul orelor de curs. Totuşi, ministrul Educaţiei nu vrea să interzică smartphone-urile în şcoli.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: Ar trebui să găsim o metodă să folosim telefonul ca pe un instrument în procesul instructiv educaţional, nu să îl interzicem.

Părinţii sunt singurii care pot să îşi scape copiii din capcana Internetului. Metoda de control este simplă.

Maria Manuela Catrina, ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Pe ambele sisteme de operare uzuale în telefon, există o aplicaţie care ne spune cât stăm online, aplicaţie care poate fi gestionată de către părinţi.

Părinţii care ezită să le facă loc copiilor în lumea reală, trebuie să afle statistici alarmante.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii: Copiii cu vârste între 12 şi 17 ani petrec mai mult de șase ore pe internet în cursul unei zile obişnuite de lucru. Procentul creşte în zilele libere sau în weekend la 48% dintre copii.

Psihologii spun că agresiunile la care sunt supuşi copiii pe reţele de socializare sunt aproape la fel de traumatizante ca atacurile din lumea reală. Asta înseamnă că duc la tulburări emoţionale severe, ce distrug încrederea de sine şi pot provoca depresii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri