Oraș sufocat de gunoaie: „E un dezastru, e un pericol pentru copii”

Data publicării:
gunoaie orsova

Munţii de gunoaie adunaţi la Orşova după ce oraşul a rămas fără servicii de salubritate nu vor dispărea curînd. Primăria a decis să înființeze un serviciu propriu de colectare a gunoaielor, dar formalităţile durează şi nu se ştie când va începe curăţarea oraşului. Pe 16 ianuarie maşinile firmei care se ocupa de salubritate la Orşova au ridicat pentru ultima oară gunoiul în oraş. De atunci, o singură dată deşeurile au mai fost adunate din oraş, de Garda de Mediu.

La nici 50 de metri de o școală din Orșova se află un morman de gunoaie înalt de aproape un metru. De când nu au mai fost colectate deșeurile, acestea au ajuns să acopere până și pubelele.

Locuitorii sunt nemulţumiţi de situaţie pentru că, spun ei, şi-au plătit facturile la timp.

„Nu știm nimic. Cine ne spune nouă cât durează și cine e de vină?”

„E plătit totul la zi, dar nu se face absolut nimic pentru acest oras. E un dezastru, e un pericol pentru copii și inclusiv pentru noi.”

Acum este orașul gunoaielor. Suntem foarte dezamăgiți, locuim aici, avem copii.”

Situaţia de la Orşova este o consecinţă a neîntelegerilor dintre firmă şi consiliul local. Compania de salubritate a cerut ca fiecare abonat să plătească de la 1 ianuarie dublu faţă de anul trecut, dar primăria nu a fost de acord.

„Nu am altceva de făcut decât să aștept. Am trimis documente zilnic, asta este singura modalitate de comunicare cu primăria. Refuză categoric, zilnic, că el nu e de acord cu această implementare a taxei de mediu, care este de fapt o taxă aplicată de Guvernul României”, a explicat Cătălin Popescu, administratul firmei de salubritate SC Floricola.

Primăria caută acum soluţii să rezilieze contractul cu firma respectivă şi vrea înfiinţarea unui serviciu propriu de salubritate. Toate aceste demersuri vor fi însă de durată.

Se va suspenda sau anula licența operatorului. Iar pasul următor va fi ca, până la dotarea serviciului cu utilajele necesare, să închiriem de la diferiți operatori utilaje pentru a aduna gunoiul din Orșova”, a spus Marius Stoica, primarul orașului.

Garda de Mediu Mehedinți a sancționat deja şi primăria şi firma de salubritate. Mai mult, a solicitat sprijin altor societăţi de profil şi a făcut curat în oraş la începutul lunii.

Am ridicat o parte din gunoaiele de la Orşova, dar problema nu s-a rezolvat . Sperăm ca împreună cu instituţia prefectului să reuşim să mediem acest conflict şi să se ridice gunoaiele dacă nu, aceştia vor fi sancţionaţi în continuare”, a precizat Cătălin Tutilescu, comisar-șef la Garda de Mediu.

Până la rezolvarea problemei, 9.000 de locuitori vor fi nevoiţi să arunce gunoaiele unde pot.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri