Premierul, sfat pentru Arhiepiscopul Teodosie: „Să îndemne credincioşii la respectarea regulilor”

Data actualizării: Data publicării:
ips teodosie tine slujba in fata enoriasilor
ÎPS Teodosie. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul a subliniat, joi, că în Constanţa nu se interzic slujbele religioase, dar se organizează în anumite condiţii, deoarece zona este în carantină. Premierul îi cere Arhiepiscopului Teodosie să-i îndemne pe credincioși să respecte regulile impuse de autorități. 

„La Constanţa este o situaţie specială, pentru că municipiul Constanţa este în carantină. La propunerea DSP, cu avizul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a emis decizia de carantinare a Constanţei. În decizia de carantinare a Constanţei există şi o prevedere legată de regulile privitoare la desfăşurarea slujbelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că, din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a explicat premierul, potrivit Agerpres.

El l-a îndemnat pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, să susţină respectarea regulilor, deoarece acestea sunt impuse pentru a proteja sănătatea.

„Sfatul meu sincer către Înaltpreasfinţia Sa Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a spus Orban.

Instanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului, care a încercat să obțină anularea măsurii care impune ca la pelerinaje să participe doar localnici. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța, dar poate fi contestată. În urmă cu o zi, ÎPS Teodosie a mers personal la tribunal, ca să susțină că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici măcar în timpul unei crize sanitare.

Înaltul ierarh a atras atenţia că ar putea apărea o situaţie conflictuală în contextul împiedicării credincioşilor din toată ţara să ia parte la tradiţionalul pelerinaj de la mânăstirea şi peştera din satul constănţean Ion Corvin, organizat la praznicul Sfântului Apostol Andrei, pe 30 noiembrie.

Enoriașii constănțeni au ignorat restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 și au mers în număr mare la biserica Sfânta Ecaterina din Constanța. 39 de persoane au fost depistate de polițiști în timp ce participau la o slujbă religioasă organizată de ÎPS Teodosie, fără să poarte măști și fără să păstreze distanța. Oamenii legii au aplicat amenzi. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri