Primăriile cu datorii vor creşte taxele locale, obligate de angajamentele cu FMI

Data publicării:
2201 20taxe-45157

Autorităţile locale au acum la dispoziţie 15 zile pentru a majora taxele locale. Măsura îi dezorientează deja pe primarii mai multor oraşe, întrucât contrazice schimbările anunţate de Guvern la începutul anului.

LaCurtici, de exemplu, noua modificare ar majora taxele locale, după ce iniţial au fost reduse. „A apărut o hotărâre, o Ordonanţă de Guvern, înainte de 1 ianuarie, care a spus că toate taxele şi impozitele se indexează cu 16%. Consiliul Local din Curtici a hotărât reducerea cu 16%, tot în virtutea unei legi. Dacă apare o altă lege, Consiliul Local va hotărî”, a declarat pentru Digi24 Nicolae Aniţei, primarul municipiului Curtici.

Mai dificil va fi însă pentru autorităţile locale care au perceput deja taxele la nivelul anului 2012. „E cam neplăcut, ştiţi, omul o venit dintr-un sat aici, să-şi achite impozitul, şi acuma să-l mai chem, să-i fac înştiinţare... O să trimit casieriţa prin sate”, a declarat Dumitru Oltean, primar în localitatea Mintiu Gherlii, judeţul Cluj.

Chiar şi după indexarea impozitelor locale cu 16%, rata inflaţiei pe ultimii trei ani, Primăria din Mintiu Gherlii din judeţul Cluj tot nu îşi va acoperi datoriile. Va fi nevoită să apeleze tot la Guvern, aşa cum fac o bună parte din primăriile din ţară la final de an. În 2012, prin cele două rectificări bugetare, Executivul a virat către bugetele locale aproape 1,5 miliarde de lei pentru plata arieratelor şi a cheltuielilor curente.

Oraşele mari îşi permit să menţină dările la nivelul de anul trecut, pentru că au venituri suficiente. „Poziţia primarului şi a executivului din Primărie rămâne aceeaşi: nu dorim să majorăm aceste taxe şi impozite”, declară la Digi24 Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei. E drept, nici nu au datorii, ca primăriile mici.

Locuitorii muncipiului Craiova au şi ei parte de veşti bune: „Taxele şi impozitele locale în anul 2013 nu vor fi majorate; ele vor rămâne la nivelul anului 2012, întrucât Primăria Craiova nu are datorii. Marea parte a datoriilor au fost achitate până la finalul anului trecut”, a declarat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Craiova.

În total, datoriile autorităţilor locale către buget depăşesc 800 de milioane de lei, sumă care trebuie redusă până la 300 de milioane de lei până la sfârşitul anului, conform angajamentelor luate în faţa Fondului Monetar Internaţional.Datoriile către buget sunt însă doar ceva de suprafaţă. În total, cu facturi neachitate pentru lucrări, cu salarii restante, arieratele cresc către 2,2 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri