Procurorii ies la vânătoare

Data publicării:
pisica salbatica

Controversatul studiu care ar fi permis împuşcarea a 1.700 de animale din pădurile României a ajuns pe masa procurorilor. Activiştii de mediu au reclamat încă de la început că ordinul de vântătoare ar fi dus la uciderea a peste 400 de pisici sălbatice, animale protejate care nu au provocat pagube materiale. Anchetatorii au deschis un dosar in rem şi verifică dacă nu cumva specialiştii care au întocmit studiul erau în conflict de interese. Unii dintre aceşti specialişti sunt vânători.

Unul din specialiştii care a lucrat în fiecare an la stabiliarea cotelor este un vânător, chiar preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Braşov. Nu crede, însă, că ar putea fi acuzat de vreun conflict de interese

Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultăţii de Silvicultură din Braşov: „Fiind o obligaţie a României faţă de UE. O obligaţie care acum, după 10 ani, a stârnit foarte multe emoţii. Şi anul trecut s-a facut aşa, şi acum 10 ani s-a făcut aşa.”

La realizarea studiului au participat şi specialişti de la Universitatea Transilvania şi de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură din Braşov. O parte dintre ei sunt vânători.

Ruxandra Morar, reporter Digi24: „Conducerea Universităţii Transilvania, sub egida căreia a fost întocmit studiul, nu a dorit să comenteze declanşarea anchetei de către Parchetul Curţii de Apel Braşov deoarece instituţia nu a fost înştiinţată de către procurori de cercetările din acest dosar.”

Ramona Diaconu, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov: „S-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii faptelor de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals, urmând să stabilim dacă infracţiunile reclamate există, au fost săvârşite cu vinovăţie de către inculpaţi.”

Ancheta vine la două zile după ce ministrul Mediului a vorbit despre lipsa de transparenţă în stabilirea cotelor de vânătoare.

Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului: „Am descoperit că elaboarea acestui ordin de ministru era un proces care se făcea mecanic, automat şi tacit, de la an la an. Întrebarea care se punea este dacă aceste specii sunt realmente extrase din habitat pentru că a existat un conflict om - natură sau este o formă mascată de vânătoare.”

Adrian Cojocaru, reporter Digi24: „Şeful asociaţiei vânătorilor din România spune că, de mai bine de 50 de ani, cotele sunt stabilite pe baza evaluărilor făcute tocmai de vânători şi sunt supervizate de experţi din alte instituţii.”

Neculai Şelaru, preşedintele AGVPS: „În rândul vânătorilor avem de la academicieni până jos, tot felul de oameni cu preocupări în domeniul ăsta. Oameni foarte bine pregătiţi.”

Preşedintele AGVPS recunoaşte însă că distribuirea cotelor s-a făcut discreţionar în unele judeţe.

Neculai Şelaru, preşedintele AGVPS: „Nu există niciun fel de transparenţă. Cineva hotărăşte cât de la unul şi cât de la altul. Iar acum discrepanţele sunt vizibile. Sunt subiective. Adică nu e normal ca în judeţele Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş să acorzi cotă de recoltă 50-60 de urşi şi, venind pe partea celaltă a Carpaţilor, în jud Dâmboviţa, unde am avut accidente cu oameni omorâţi, să dai 4 urşi.”

După izbucnirea scandalului privind cotele de vânătoare, ordinul a fost retras.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri