Angajații din Finanțe renunță la proteste. Ce promisiuni au obținut după trei ore de negocieri cu Marcel Boloș

Data actualizării: Data publicării:
vasile marica
Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protestele spontane ale angajaților din finațele publice au continuat și vineri în mai multe localități din țară, salariații împotrivindu-se măsurilor de reducere a cheltuielilor anunțate de guvern. Peste 18.000 de salariați au întrerupt lucrul, potrivit federației Sed Lex. Liderii de sindicate avertizează că oamenii sunt dispuși să meargă până la capăt cu protestele. După discuțiile cu ministrul Marcel Boloș, liderii de sindicat au anunțat că renunță, temporar, la proteste, după ce au reușit să obțină cinci promisiuni de la guvernanți.

Angajații din Finanțe, care au protestat, vineri, pentru a doua zi la rând, au obținut promisiunea guvernanților că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor.

Sindicaliștii au primit un termen până la care va fi elaborat un act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”, după mai bine de trei ore de negocieri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș:

  1. „Ministerul Finanțelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu și unităților subordonate, cu precizarea că nu există o formă oficială pusă în transparență decizională, cele apărute în spațiul public nefiind asumate.
  2. Până la data de 21 august 2023, Ministerul Finanțelor va elabora proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.
  3. Ministerul Finanțelor va susține în cadrul Guvernului introducerea familiei ocupaționale finanțe în viitoarea lege a salarizării.
  4. De asemenea, se va constitui un comitet de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și sindicatelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din finanțe.
  5. Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și din aparatul central a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice”.

Boloș: „Am trasat concluziile împreună. Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări"

„A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri fațã de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afarã și nu vor fi puși sã dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plãțile au fost fãcute, pentru ca oamenii sã își primeascã banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotãrât sã mã asigur cã munca celor responsabili este apreciatã corespunzãtor. Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții cheie pe care le vom urmãri în perioada urmãtoare. Cu toate acestea, ei știu mai bine decât orice altã instituție cât de necesarã este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat", a transmis ministrul Marcel Boloș, după întâlnirea cu sindicaliștii din Finanțe.

Mureş: Circa 100 de angajaţi din AJFP au întrerup munca

În jur de 100 de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Mureş au întrerupt munca, vineri, în semn de protest faţă de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, cerând, în acelaşi timp, elaborarea unui statut al finanţistului în care să fie stipulate drepturile, obligaţiile şi să fie prevăzută şi o protecţie juridică.

„Momentan sunt în calitate de angajat, este un protest spontan al angajaţilor, nu este organizat de vreun sindicat. Noi, ca sindicat, am atras atenţia în repetate rânduri factorilor de decizie că sunt foarte multe nemulţumiri în rândul angajaţilor din Finanţe (...) Momentan ne-am adunat aici pentru a ne exprima nemulţumirile faţă de proiectul de OUG de reducere a cheltuielilor bugetare. În condiţiile în care au explodat preţurile, pentru personalul din administraţie şi pentru finanţişti se pregătesc tăieri salariale cuprinse între 400 şi 1.000 lei în sensul în care se doreşte tăierea voucherelor de vacanţă, tăierea indemnizaţiei de hrană, limitarea sporului pentru condiţiile vătămătoare doar pentru o parte din angajaţi, respectiv, cei care depăşesc un anumit plafon al veniturilor (...) Ne dorim un statut la finanţistului care să confere importanţă angajatului, drepturi, obligaţii, protecţie juridică pe măsura activităţii specifice pe care le avem”, a declarat presei liderul de sindicat SinFISC din AJFP Mureş, Teodora Mitrea.

Liderul sindical susţine că pe lângă tăierile salariale anunţate, se vorbeşte şi de anularea posturilor vacante, în condiţiile în care ANAF se confruntă cu lipsă de personal.

„Noi speram ca pe acele posturi să se angajeze oameni tineri care să ne ajute la colectarea veniturile la bugetul de stat. În condiţiile în care activitatea ANAF este subfinanţată, personalul este îmbătrânit şi subdimensionat, în aceste condiţii se vine şi se loveşte în finanţişti. Soluţia pentru ca să avem un stat modern, cu un grad de colectare ridicat este să se acorde respectul cuvenit finanţiştilor, aceştia să fie retribuiţi pe măsura răspunderii pe care o au, a complexităţii muncii lor”, a subliniat liderul sindical.

Giurgiu: Angajaţii din Finanţe au participat la un protest spontan

Cei aproximativ două sute de sindicalişti din Finanţe Giurgiu au participat vineri la un protest spontan faţă de noile prevederi salariale.

Ei au asigurat activitatea în Trezorerie pentru ca angajaţii de la spitale, şcoli, poliţie, primării care au de primit salariile în aceste zile să îşi poată ridica banii.

„Suntem solidari cu colegii noştri din toată ţara, finanţiştii de la Giurgiu au ieşit în faţa instituţiei într-un protest spontan, după care ne-am retras pe holurile instituţiei unde a continuat protestul. Totodată, am asigurat, conform legii, activitatea Trezoreriei, pentru că angajaţii care trebuia să îşi primească salariile să îşi poată ridica banii. Nu puteam lăsa spitalul, şcolile, poliţia şi primăriile fără salarii, sunt bugetari ca şi noi, dar din patru ghişee a fost deschis un singur ghişeu”, a declarat vineri, pentru Agerpres, liderul Sindicatului din Finanţe Giurgiu, Petre Pană.

El spune că toţi angajaţii din finanţe aşteaptă rezultatul negocierilor, iar în funcţie de rezultat vor continua sau nu protestele şi după minivacanţa prilejuită de sărbătoarea Sfintei Maria.

În cadrul Direcţiei de Finanţe Giurgiu lucrează 260 de persoane dintre care peste 160 sunt membri de sindicat.

Tulcea: Protest spontan la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice

Membrii sindicatului Sed Lex din Tulcea au întrerupt, vineri dimineaţă, activitatea pentru a protesta din cauza măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, aceasta fiind prima zi de proteste spontane la Tulcea.

Preşedintele filialei teritoriale a sindicatului Sed Lex din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice, Iancu Puflene, a declarat că cele mai importante revendicări vizează egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemul fiscal, precum şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale finanţe şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.

„Noi, ca funcţionari publici, suntem îngrădiţi din toate punctele de vedere. Un profesor poate să ofere şi meditaţii şi să lucreze peste program. Noi nu avem voie, iar singurul venit al nostru este salariul”, a menţionat preşedintele Sed Lex.

Puflene a mai spus că protestul spontan al angajaţilor din Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice a început vineri dimineaţa, la ora 8.30 şi a menţionat că măsurile de austeritate bugetară vor duce inclusiv la disponibilizarea unor angajaţi.

Buzău: Gaura la bugetul de stat nu am făcut-o noi, e făcută de mediul politic

Peste 100 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Buzău au întrerupt activitatea vineri, protestând în faţa sediului, nemulţumiţi de faptul că noul proiect de reducere a cheltuielilor bugetare ar prevede diminuări de salarii şi disponibilizări.

Sindicaliştii au transmis că, în ultimii ani, instituţia a fost afectată de restructurări, fără a se investi în modernizarea sa.

„Suntem nemulţumiţi pentru că din anul 2019 suntem cea mai reorganizată instituţie din ţară, iar de fiecare dată reorganizarea s-a făcut prin disponibilizare de personal, ceea ce se încearcă şi la acest moment. Ne-am redus de la 600 la aproximativ 300 de persoane. Se vorbeşte tot timpul despre digitalizare, nu s-a digitalizat nimic, oamenii au plecat acasă, o parte au ales să se pensioneze, iar volumul de muncă la cei rămaşi este imens şi vorbim despre disponibilizare. La Finanţe se munceşte peste program şi nu este în regulă, de aceea suntem în stradă. Cerem de ani de zile ca posturile vacante să fie scoase la concurs dar nu ne ascultă nimeni”, a precizat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Finanţelor Publice Buzău, Adrian Radu.

Angajaţii din Finanţe cer Guvernului stabilitate, în contextul în care sunt singurii care ajută la colectarea taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.

„Să înţeleagă că suntem o categorie importantă, noi suntem cei care contribuim la strângerea bugetului României. Când au nevoie de bani, tot pe noi ne pun să-i colectăm. Suntem singura instituţie care colectăm bani pentru toţi bugetarii din ţara asta şi pentru toate cheltuielile care se fac în România. Nu avem condiţii în birouri, avem mobilierul din 2000 de când s-a dat în folosinţă clădirea şi vorbesc de gaura de la bugetul de stat. Gaura la bugetul de stat nu am făcut-o noi, noi constituim bugetul de stat, gaura la bugetul e făcută de mediul politic. Toată lumea este nemulţumită, vrem şi noi stabilitate. Nu poţi să constitui bugetul ţării şi să ceri oamenilor să strângă bani la buget ameninţându-i că îi dai afară”, a subliniat Adrian Radu.

Satu Mare: Protest spontan al angajaţilor AJFP

Angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare au întrerupt lucrul vineri dimineaţă într-un protest spontan, nemulţumiţi de intenţia guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare.

Funcţionarii s-au adunat în faţa instituţiei şi stau pe scările clădirii.

Liderii sindicatului Samfisc, afiliat SED LEX, au declarat presei că nu este un protest al sindicatului, ci unul spontan.

Arad: 150 de angajaţi de la ANAF, protest spontan

Aproximativ 150 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice din Arad au oprit lucrul, vineri dimineaţa, în cadrul unui protest spontan, nemulţumiţi de reformele anunţate de guvern.

Angajaţii s-au adunat în curtea sediului instituţiei, pentru că nu aveau autorizaţie de a protesta pe spaţiul public.

„ANAF este singura instituţie care de ani de zile a fost reorganizată. Celelalte agenţii, celelalte ministere nu au fost reorganizate niciodată. De ce? Ce au cu ANAF, am fost ultima instituţie care mai puteam să ne batem cu evaziunea fiscală. Este a patra oară când postul meu este desfiinţat prin reorganizare. Deci nu mi-e frică că va fi din nou”, a declarat un protestatar.

Activitatea cu publicul a fost oprită pe timpul protestului.

„Colegii au hotărât să oprească activitatea din cauza nemulţumirilor. Am ajuns la punctul acela de fierbere, de ani de zile suntem într-un amplu proces de reorganizare, lumea s-a săturat de evenimentele acestea care nu se mai opresc. Din cauza acestei ordonanţe de guvern privind austeritatea se pare că sunt puse în pericol posturile noastre, veniturile se vor diminua şi activităţile sunt tot mai complexe, aplicaţiile nu merg, condiţiile de muncă sunt cele pe care toată lumea le ştie şi oamenii nu au mai putut fi ţinuţi sub controlul sindicatului”, a declarat Ioan Trifa, lider de sindicat.

Iaşi: O parte dintre angajaţi, adunaţi în faţa DGFP

Un protest spontan a fost declanşat, vineri, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţul Iaşi, o parte dintre angajaţii instituţiei fiind adunaţi în faţa clădirii.

„Nemulţumirea este una generală, nu doar la Bucureşti. Sunt nemulţumiri în ceea ce priveşte salarizarea, condiţiile de muncă, familia ocupaţională din care facem parte la momentul de faţă”, a declarat preşedintele sindicatului, Cezar Dănilă.

Directorul ANAF Iaşi, Doru Viorel Alupoaei, a declarat că protestul sindicaliştilor nu afectează activitatea instituţiei.

„Plăţile pentru salarii s-au făcut ieri. Mai sunt nişte plăţi de făcut unor universităţi, dar de la nivelul AJPIS Iaşi”, a declarat Doru Viorel Alupoaei.

Lider sindical: Angajaţii din Finanţe vor să meargă până la capăt

Angajaţii din Finanţe vor continua protestul spontan demarat joi până la soluţionarea revendicărilor, printre acestea fiind egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată în fiecare instituţie şi familie ocupaţională distinctă în cadrul Legii salarizării, Familia Finanţe, a declarat vineri, pentru Agerpres, Toader Nicolae-Liviu, preşedinte al Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SindFisc).

Potrivit acestuia, nemulţumirea salariaţilor din Finanţe este legată şi de „proiectele de OUG, care apar în spaţiu public şi care, în multe privinţe, depăşesc prevederile codului administrativ”. Pe lista de revendicări se mai află „un document promis de peste 10 ani, pentru care nu a fost luată decizie politică în ceea ce priveşte adoptarea lui”, a spus liderul sindical.

Întrebat câţi angajaţi protestează, preşedintele SindFisc a menţionat că, fiind un protest spontan, „oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc”.

„Nu este o grevă. Este un protest spontan care nu este controlabil de către sindicate. Dacă ar fi fost grevă, am fi ştiut câţi oameni au aderat la acţiunile noastre, câţi oameni au semnat. Fiind un protest spontan, oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc. Noi, ca lideri de sindicat, suntem alături de oameni. Nu am identificat un plan pentru o grevă generală. O grevă presupune parcurgerea anumitor paşi - şi ar însemna că protestele tip grevă ar trebui să fie undeva prin septembrie, iar lucrurile se pare că nu mai pot fi aşteptate până la acea dată. Ne vom consulta în zilele următoare şi vom vedea dacă putem să facem, ca şi organizaţie sindicală, alt tip de protest”, a declarat Toader Nicolae-Liviu.

Azi, o nouă întâlnire a sindicaliștilor cu ministrul Finanţelor

Liderii sindicatelor din Finanţe se vor întâlni vineri, la ora 13:00, cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru a discuta despre revendicările angajaţilor din sector, a declarat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.

Liderul sindical a menţionat că, în prezent, aproximativ 18.000 de angajaţi din structurile Ministerului Finanţelor din toată ţara protestează, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sindicatele resping propunerea guvernului

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi de urgenţă pe fondul informaţiilor referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Potrivit organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi a funcţiei de şef birou.

„Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post. Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă”, subliniază Sindicatul, pe pagina de Facebook.

Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale „finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.

„Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, astfel: în data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă. Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august, între orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanţi. Protestele vor continua din data de 24 august, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime”, se arată în documentul citat.

Grupaj realizat cu ajutorul agenției Agerpres

Citește și: Marcel Boloș dă asigurări că bugetarii și vor primi astăzi salariile, deși angajații Trezoreriilor protestează

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri