Sari la conținut
News Alert

Roboţi de bucătărie, căni electrice, maşini de numărat bani. Lista de cumpărături a parlamentarilor în 2015

Administraţia Camerei Deputaților cumpără, în fiecare an, zeci de tipuri de flori, produse de curăţenie, unelte, salopete şi halate pentru angajaţi.

Deputaţii au avut nevoie de un robot de bucătărie, cremă de piele, scoarţă de lemn, spray pentru luciul frunzelor şi plastelină.

Cea mai mare investiţie a Camerei Deputaţilor, anul trecut, a fost noul sistem de vot care să-i descurajeze pe aleşi să mai semneze prezenţa în locul colegilor. Cu noile echipamente e imposibil ca un deputat să chiulească din plen, dar totuşi să figureze ca fiind prezent şi să încaseze, deci, diurna. Sistemul anti chiul a fost destul de costisitor. Peste 400 de mii de euro. Şi, în nici o lună de la instalare, s-a defectat deja o dată.

În plus, sistemul ultra-performant i-a şi pus în dificultate pe parlamentari, care nu ştiau cum să-l folosească.

Mulţi bani a costat şi retehnologizarea instalaţiilor electrice, aproape 15 milioane de lei. Deputaţii au mai dat bani pentru becuri şi lămpi, aproximativ 400 de mii de lei. Şi service-ul pentru copiatoare e destul de scump, 139 de mii de lei.

Şi la Senat s-au făcut achiziţii consistente, dar şi cumpărături mărunte: flori, aspiratoare, mașină de spălat mochete, 2 căni electrice, 8 televizoare, 8 frigidere.

Merg, în general, în zona alimentaţiei publice. Probabil au nevoie la bufet, probabil la Centrul de Evenimente. Pentru că acolo se organizează evenimente şi vin solicitări: ,, Domnule, avem şi noi nevoie să punem la frigider pentru după-amiază ceva... ", explicăIoan Vărgău, secretarul general al Senatului.

Senatorii au avut nevoie în prima parte a anului şi de o maşină de numărat bani.

„Pentru numărat bani avem o mașină din 1994. Şi acum e și un volum mai mare de bancnotă. Și trebuie numărătoare exactă, că iese casierul în lipsă. Şi casierul normal, că trebuie să aibă şi el viteză de lucru, că se face coadă la bani,” adaugă Ioan Vărgău.

Administraţia Senatului a mai cumpărat şi 66 de calculatoare, în valoare de 136 de mii de lei . Senatorii au avut nevoie şi de copiatoare performante - 165 de mii de lei. Pentru transportul senatorilor la Parlament şi la hotel, Senatul a vrut să cumpere şi trei microbuze. O investiție de peste 524 de mii de lei. Numai că ofertanții s-au mișcat greu şi licitaţia a fost amânată. 

Pe aceeași temă