Românii simt din plin prețurile crescute ale alimentelor. Analist economic: Vin scumpiri în cascadă

Data publicării:
Oameni în supermarket.
Alimentele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută, confirmă datele Institutului Național de Statistică.

Românii simt din plin scumpirile alimentelor. Alimentele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută, confirmă datele Institutului Național de Statistică. Acum, oamenii sunt mult mai atenți la produsele pe care le pun în coșul de cumpărături.

Femeie: Foarte scumpe, am vrut să iau o conopidă, era micuță, 15 lei... Cum să dai 15 lei pe o conopidă? Nu mai fac...
Bărbat: În loc să mai mănânc două pâini, mănânc o pâine și din a doua îmi rămâne și a doua zi... E nenorocire!

În pieţe sau la supermarket, prețurile depășesc tot mai mult bugetul românilor. Luna trecută, alimentele s-au scumpit cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii anunță că vor urma și alte scumpiri la alimente, ca urmare a creșterii facturilor la gaz și energie electrică.

Sorin Minea, președintele Romalimenta: În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creșteri de 25% astea sunt imposibile, dar creșteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând și o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc... Așa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piața prețurilor nu mai există de 2-3 săptămâni.

Dragoș Cabat, analist economic: Urmează efectele de val 2, 3 așa numite. Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă.

Femeie: Uitați, 20 lei kg de fasole, era 15 lei acu câteva zile... de la o zi la alta e mai scump. Medicamente nu mai luăm, nu mai luăm nimic decât de mâncare, că vine iarna și o să plătim întreținerea foarte mult și dăm totul pe mâncare.
Bărbat: E foarte greu și aștreptăm acum că vine curentul... Mâncăm mai puțin, mai ușor, că ne-am cam îngrășat...

Specialiștii se așteaptă ca prețurile alimentelor să atingă nivelul maxim chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri