Simulare de plată | Cât ne costă amânarea ratelor

Data publicării:
masina de numarat bani
Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 229,930 milioane de lei în această săptămână. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cât ne costă, de fapt, amânarea plății la ratele bancare? Guvernul a adoptat o ordonanță prin care permite amânarea ratelor la creditele bancare cu până la nouă luni. Însă atenție, acest lucru nu înseamnă că nu veți mai plăti. În aceată perioadă dobânda continuă să se calculeze, iar suma va fi plătită după lunile de amânare.

Cei care pot plăti ratele sunt sfătuiți să o facă dacă le permite situația financiară actuală și să nu apeleze la amânarea lor. Iată de ce.

Analiștii de la Finzoom au făcut o simulare pe două tipuri de credit și, pentru că nu avem încă normele de aplicare de la Ministerul Finanțelor, simularea se face pe două variante diferite de calcul, una în care dobânda acumulată se împarte în mod egal pe numărul de luni rămase din credit și se adaugă la rata lunară și o altă variantă în care dobânda acumulată se adaugă la soldul creditului, aplicându-se lunar dobânda la dobândă.

Să vedem ce înseamnă amânarea cu 9 luni a ratelor la un credit de nevoi personale de 48.400 de lei, adică 10 mii de euro, luat pe o perioadă de 5 ani. La o rată lunară de 1005 lei și o dobândă de 9%, la finalul perioadei suma rambursată este de 60.300 de lei.

Dobânda acumulată în cele 9 luni de amânare ar fi de aproape 3100 de lei. Dacă suma se plătește separat în următoarele 60 de luni, la rata actuală se adaugă 54 de lei, deci față de suma inițală plătim în plus 3090 de lei.

Dacă, în schimb, dobânda acumulată în cele 9 luni se adaugă la soldul inițial, rata crește cu 64 de lei, fiindcă se calculează dobândă la dobândă, iar la final, vom plăti mai mult cu 3850 de lei.

Vedem ce se întâmplă și în cazul unui credit ipotecar. La un credit de 290 de mii de lei, la o dobândă de 5%, rata lunară este de 1560 de lei. La finalul celor 30 de ani, suma rambursată este 560 de mii de lei. Din nou, vedem câtă dobândă se amuluează în 9 luni în care am amâna plata. Este vorba de 10.800 de lei. Cât vom plăti peste această sumă?

În primul caz, dacă dobânda se adaugă doar la rată, nu la sold, împărțim dobânda acumulată pe 60 de luni, rezultă că în următorii 5 ani vom avea o rată lunară cu 180 de lei mai mare.

Dacă dobânda se adaugă la soldul inițal, acesta devine de 300.800 lei și începe să se calculeze lunar dobândă la dobândă, iar rambusarea se va face în 30 de ani. Ce înseamnă acest lucru? Că vom avea o rată cu 58 de lei în plus, iar la finalul celor 30 de ani vom plăti mai mult cu aproape 21 de mii de lei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri