Tehnologia le guvernează viaţa copiilor. Ce e de făcut

Data publicării:
calculator

Peste 6 ore pe zi. Atât petrec tinerii, în medie, în faţa telefonelor, calculatorelor şi tabletelor. Este rezultatul unui studiu al psihologilor britanici, care spun că acest lucru îi poate face antisociali. Şi în România, unii părinţi recunosc că preferă să îi lase pe copii cu gadgeturile preferate, din lipsă de timp.

De când vin pe lume, copiii au în mână câte un gadget. Părinţii se plâng că duc o adevărată luptă cu cei mici în ceea ce priveste statul în faţa ecranelor.

Mamă: Cam două, trei ore. Poate de multe ori mai mult. E o greşeală de părinte, dar de multe ori, să ne rezolvăm problemele, apelăm şi la asta.

Iar efectele le observă imediat oricine, fără a fi specialist.

Mamă: Tinde să nu mai acorde importanţă şi atenţie celor din jur.

Mamă: Nu sunt atenţi, stau cu ochii în televizor şi sunt atenţi la altceva. Când îi strigăm, când îi chemăm la masă

Mamă: Încep să socializeze din ce în ce mai puţin, preferă Joaca pe calculator sau la tabletă În locul jocurilor în parc sau cu copii.

Cercetătorii britanici au descoperit că micuţii petrec în medie 6 ore şi jumătate pe zi în faţa ecranelor. Din această cauză pot dezvolta afecţiuni precum anxietate, nervozitate sau iritabilitate, spun psihologii.

Mihaela Săhlean, psiholog şi psihoterapeut: În primul rând, ar trebui să le arătăm opţiuni copiiilor. A sta foarte mult timp în faţa ecranelor însemnă a-ţi îngusta timpul din activităţile care sunt cu adevărat sănătoase. Mă refer aici la activităţi în aer liber, activităţi care implică timpul liber

Pierdutul orelor în şir pe telefoane, calculatoare sau tablete este un fenomen îngrijorător în rândul tinerilor, atrag atenţia specialiştii.

Gelu Duminică, sociolog: Părinţii, de foarte multe ori, încurajează ca respectivul copil să ăşi capete aceste abilităţi de la vârste foarte mici şI să lucreze foarte mult cu calculatorul. Ca în oricare alt domeniu, excesul dăunează. Excesul de consum IT se poate transforma într-un "drog".

"Jucăria" preferată a celor mici este chiar telefonul mobil.

Mihaela Săhlean, psiholog şi psihoterapeut: Nomofobia este o maladie recunscută de 10 ani şi este anxietatea despărţirii de smartphone. De acolo pot vorbi cu prietenii, este ca şi cum se simt incompleţi.

Tot specialiştii spun că din această cauză, pentru mulţi adolescenţi, lumea virtuală ajunge să fie mai interesantă decât cea reală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri