Un copil aflat la muncă, în loc să fie la școală, a fost înjunghiat chiar de angajator

Data publicării:
cioban

- Ne plăteşte la lună.

- Şi cât mai este acum la lună?

- Şase milioane, cam puţin.

- Dar băiatul câţi ani are?

- Are vreo 13 ani.

- Şi vine cu dumneavoastră tot timpul, lucrează?

- Da, dar ce are?

- Dar nu merge la şcoală, ce face?

- A părăsit şcoala.

Astfel de situaţii sunt nu sunt deloc rare în satele sărace ale Moldovei. La doar 13 ani, băiatul lucrează la o stână în comuna Codăeşti din Vaslui. Munceşte aproape de casă, dar sunt copii care merg şi în alte localităţi la lucru. Este cazul a doi fraţi, de 13 şi 15 ani, care muncesc la negru, la o stână din Vrancea.

Totul a ieşit la iveală abia după ce copilul cel mic a ajuns la spital înjunghiat de cel pentru care muncea. Familia a păstrat tăcerea.

Reporter: Aţi anunţat Poliţia că s-a dus copilul să muncească?

Ştefan Asofiei, tatăl copilului: I-am spus lui.

Reporter: Aţi fost de acord ca băiatul să muncească la 12 ani.

Ştefan Asofiei, tatăl copilului: ... (dă din umeri.)

În acest caz, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului face o anchetă. Baiatul de 15 ani este acum într-un centru de plasament de urgenţă iar, după ce va fi externat şi cel de 13 ani, se va lua o decizie finală.

La nivelul institutiei noastre, în decursul acestui an, cele două cazuri - ale acestor frați - sunt singurele în evaluare. Este posibil totuși ca numărul de cazuri reale de exploatare prin muncă să fie mai mare”, spune Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

În comuna Codăeşti, numai anul acesta, patru copii până în 14 ani au abandonat şcoala, iar alţi patru sunt cu risc de abandon şcolar.

E o mare problemă și cu părinții. Sunt părinți care văd în copii doar o sursă de venit”, spune Cristian Danca Apostol, directorul Liceului Ştefan cel Mare.

Statisticile ONG urilor arată că 70.000 de copii sunt nevoiţi să muncească în loc să înveţe. În 2015, Inspectoratul Teritorial de Muncă a depistat 18 minori care lucrau pentru angajatori.

„În cazul a trei din cei 18 nu existau forme legale de angajare. Este vorba de doi tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani şi minorul cu vârsta sub 15 ani, drept pentru care au fost făcute propuneri de cercetare penală”, declară Cristi Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui.

Anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a sesizat poliţia în cazul a şase angajatori care foloseau copii sub 15 ani pentru lucrul cu ziua.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri