Un nou pericol pentru agricultură: mistreţii

Data publicării:
mistreti

Fermierii se uită neputincioşi la ce le-a mai rămas din munca de o vară. Recoltele lui Ion Furdui au fost distruse de animalele sălbatice.

Fermierul spune că a fost nevoit să semene de două ori. Acum, mai bine de o treime din recolta de porumb de pe 110 hectare este compromisă din cauza mistreţilor. Nici vremea nu l a ajutat: „Suntem afectaţi şi de secetă pedologică instalată, ploaia care a fost acum de 10,13 litri nu ne-a ajutat cu nimic. Am semănat nişte hectare în această zonă a doua oară pentru că mi-au mâncat porcii mistreţi porumbul din sămânţă. Imediat la 3 zile după ce am semănat!”

Nu e singurul agricultor afectat.

Culturile au fost distruse de animalele sălbatice şi în Iaşi, Tulcea şi Argeş.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli: „Au ajuns porcii să facă concurenţă la secetă în ceea ce înseamnă distrugerea culturilor de porumb, porc mistreţ.”

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Am constatat când am fost la Vatra Dornei, suprafeţe mari de păşune alpine sunt afectate de porci. Distrugerile sunt foarte mari”.

La nivelul ţării, peste 136.000 de hectare din cele aproape 10 milioane cultivate sunt afectate în proporţie de 30 până la 70 la sută de secetă. Pe lângă cele 64.000 de hectare distruse de inundaţiile din primăvară.

Un semnal de alarmă a fost tras şi de premierul Dacian Cioloş, la cea mai recentă întâlnire cu fermierii.

Dacian Cioloş: „Am discutat si despre câteva chestiuni la care încă nu avem răspuri complete cum ar fi: pagubele realizate de animalele sălbatice din domeniile de vânătoare. Administratorii domeniilor de vânătoare au anumite obligaţii, dar trebuie să găsim mijloacele ca aceştia să şi le asume”.

Potrivit Ministerului Mediului, în România sunt aproape 91.000 de mistreţi. Dintre aceştia nu pot fi vânaţi mai mult de 36.000.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri