Un pod de piatră de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a dărâmat, după ce autoritățile locale au decis golirea Barajului Paltinu VIDEO

Data publicării:
pod surpat 1
Podul lui Cuza s-a prăbușit în albia râului Doftana. Foto. CâmpinaTV

Un pod de piatră peste râul Doftana, construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost luat de ape. Podul, care făcea legătura între localitățile Câmpina și Bănești din județul Prahova, nu mai era funcțional din 2014. Un localnic dă vina pe autorități, care au decis golirea Barajului Paltinu, iar debitul mărit al râului ar fi dărâmat podul.

Pe YouTube a fost postat un video în care se vede podul prăbușit în albia râului. 

De câteva zile, cei de la Barajul Paltinu au mărit debitul râului Doftana, iar acesta a erodat picioarele podului, iar astăzi s-a prăbușit. S-a auzit o bubuitură foarte mare, ca de cutremur. Păcat de acest monument istoric că dispare…”, a scris Gica Dieac, un fost cadru didactic din Bănești, care a filmat imaginile, potrivit publicației Observatorul Prahovean.

Podul a fost construit în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și dat în folosință în anul 1864.

Autoritățile locale anunțaseră în urmă cu câteva zile că Barajul Paltinu va fi golit controlat, iar debitul apei evacuate se va dubla, până la 30 mc/s.

Podul nu mai era funcțional din aprilie 2014, când a fost afectat de o viitură puternică în urma căreia stabilitatea sa a fost serios afectată și s-a dărâmat parțial. Autoritățile locale și județene au renunțat de ani buni la ideea refacerii și consolidării "podului lui Cuza", invocând lipsa de fonduri pentru o asemenea lucrare.

Podul a intrat în patrimoniul public al Câmpinei în anul 1874 și nu este clasificat în categoria monumentelor istorice sau de arhitectură, nu este inventariat în lista monumentelor istorice din județul Prahova înscrise în patrimoniul cultural național, scrie site-ul local CâmpinaTV.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

pod surpat
Foto: Obervatorul Prahovean
baraj paltinu
Anunțul de evacuare suplimentară a apei din Barajul Paltinu. Sursa: Facebook

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri