UTILITAR. Cum se obţine certificatul de urbanism

Data publicării:
teren casa-1

Primul pas constă în vizita la Oficiul de Cadastru pentru a obţine planuri topografice sau cadastrale ale locului unde urmează să vă ridicaţi casa.

Completaţi apoi o cerere tip pe care o puteţi descărca de pe internet şi legalizaţi copii după titlul de proprietate.

Toate acestea le puneţi într-un dosar, la care adăugaţi şi un certificat de Rol, care vizează impozitele şi taxele locale.

Trebuie să vă pregătiţi să achitaţi şi o taxă, care este calculata în funcţie de suprafaţa viitoarei construcţii. Valoarea acesteia va fi stabilită de consiliul local. Pentru o construcţie de 150 de metri pătraţi veţi achita cel mult 750 de lei.

Este important de ştiut că, dacă vreţi să vă construiţi o casă într-o zonă rurală, valoarea taxei este cu 50% mai mică decât într-un oraş. Adică, pentru acelaşi tip de locuinţă cu suprafaţa de 150 de metri pătraţi nu veţi plăti mai mult de 375 de lei.

De la Oficiul de Cadastru veţi obţine aviz în cel mult 14 zile. Pentru eliberarea certificatului veţi mai plăti cel mult 10 lei.

Trebuie să ştiţi că certificatul este valabil pentru un interval de timp cuprins între 6 şi 24 luni de la data emiterii, în funcţie de complexitatea investiţiei şi de caracteristicile urbanistice ale zonei în care se va afla imobilul.

Termenul poate fi prelungit cu maximum 12 luni, în baza unei cereri pe care trebuie să o depuneţi tot la Oficiul de Cadastru, însă cu cel puţin 15 zile înaintea expirării certificatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri