Sari la conținut

VIDEO. Custodele Coroanei a luat masa cu jandarmii la popota cazărmii Băneasa

Custodele Coroanei române Margareta a vizitat, miercuri, sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei, prilej cu care a mulţumit pentru participarea jandarmilor la cele cinci zile de ceremonii dedicate funeraliilor regelui Mihai.


Custodele Coroanei şi principele Radu au fost întâmpinaţi de către comandantul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş. Reprezentanţii Casei Regale au primit onorul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei.

„În sala de festivităţi, Majestatea Sa a transmis mesajul de mulţumire al Casei Regale pentru participarea jandarmilor la cele cinci zile de ceremonii, apoi, împreună cu Alteţa Sa Regală Principele Radu, însoţiţi de comanda Jandarmeriei, au răsfoit file de istorie la Muzeul Armei şi s-au recules la biserica Inspectoratului General”, informează un comunicat al Serviciului Informare şi Relaţii Publice al Jandarmeriei.

Potrivit sursei citate, „ca într-un gest de omagiu adus străbunicii Majestăţii Sale, Regina Maria, numită de către popor «Regina Soldat», Majestatea Sa Margareta a luat masa cu ofiţerii şi subofiţerii jandarmi la popota cazarmei Băneasa”.

„Participarea noastră la funeraliile regelui Mihai, a fost un eveniment grandios, un privilegiu autentic de a lua parte la somptuoasa ceremonie, au fost momente în care am avut sentimentul deplin al solidarităţii, al participării împreună cu alţi români la ceva înălţător”, se precizează în comunicat.

Prima unitate de gardă a Armatei a fost înfiinţată de regele Carol I şi era alcătuită din jandarmi călare. În anul 1908, regele Carol I a semnat Înaltul Decret Regal nr. 985, prin care a luat fiinţă Regimentul de Escortă Regal, alcătuit din Divizionul de Jandarmi Călări Bucureşti.