Stelian Tănase, despre Neagu Djuvara: „M-a impresionat prin vastitatea cunoștințelor. A rămas un om senin”

Data actualizării: Data publicării:
stelian tanase

Istoricul Stelian Tănase spune că moartea lui Neagu Djuvara este o mare pierdere, pentru că acesta era un om cu vaste cunoștințe și cu o judecată foarte echilibrată.

„Mi s-a părut un om solar, deschis. A fost mare iubitor de dans. M-a impresionat prin vastitatea cunoștințelor, eu fiind pasionat de istorie. Era un om pozitiv, avea o judecată senină, echilibrată. Cărțile lui au avut un mare impact - și din fericire, pentru că multe din tezele lui se susțin. Bine că a avut el influență, și nu alți istorici care au tot felul de viziuni despre istoria noastră, mai ales în rândul tinerei generații”, a spus Stelian Tănase.

El a povestit că l-a întâlnit pentru prima dată pe Neagu Djuvara în 1990, când a venit regele Mihai în țară.

„E o mare pierdere dispariția lui. Să ne uităm cu mirare la el, pentru că a fost activ până în ultimele zile. A fost un om care a primit pe oricine a apelat la el, puteai să-i dai un telefon. Totdeauna primea o nouă prietenie, o solicitare. Era foarte deschis. A rămas un om senin, foarte ușor de câștigat și de avt cu el o relație. Era un om care știa foarte multe lucruri, avea o experiență de viață foarte aparte”, a adăugat istoricul.

Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani. El obișnuia să își serbeze ziua de naștere de două ori, pe 18 august pe calendarul vechi şi pe 31 august conform noului calendar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri