Țările unde românii care călătoresc sunt obligați să prezinte dovadă de vaccinare. Se poate interzice părăsirea teritoriului statului

Data actualizării: Data publicării:
aeroport

MAE anunță că românii care călătoresc sau vin dinspre Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine vor fi obligați să prezinte dovada de vaccinare antipoliomielită, în urma prelungirii stării de urgențe privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic, scrie Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine. Pe cale de consecință, cetățenii români care călătoresc spre și dinspre statele menționate, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să dețină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării)”, transmite MAE, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Instituția precizează că neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză.

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări şi va însoți documentele de călătorie

„Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africană, Somalia, Togo și Zambia.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține și pentru țările învecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria și Sudanul de Sud. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional - 2005 (RSI-2005) reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielită”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Ministerul precizează că, pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipoliomielită în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări şi va însoți documentele de călătorie.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri