Testarea bucureștenilor. Reacția Ministerului Sănătății după declarațiile Gabrielei Firea: „Știrile false” pot afecta pacienții

Data actualizării: Data publicării:
nelu tataru, ministrul sanatatii
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății spune că Arena Națională nu îndeplinea condițiile legale pentru a funcționa ca locație pentru testarea populației din București pentru determinarea anticorpilor anti-coronavirus. În ceea ce privește declarațiile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, pe acest subiect, ministerul le numește „știri false” și spune că sunt „rău-voitoare și total nefondate”.

„Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică București susțin orice inițiativă de testare a populației pentru COVID-19, în condițiile legii, cu respectarea normelor de siguranță pentru o astfel de procedură medicală și a recomandărilor epidemiologice și știinfice ale specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Oficialii ministerului spun că Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a cerut Direcției de Sănătate Publică, în 26 mai, „asistenţă de specialitate de sănătate publică pentru centrele de testare de la Arena Naţională” şi autorizarea provizorie a spaţiului din cadrul Arenei Naţionale destinat testării.

„În urma analizei întregii documentaţii depuse de ASSMB şi a evaluării în teren realizată de echipa de specialişti a Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, precum și după consultarea legislației în vigoare, s-a constatat că solicitarea ASSMB nu se încadrează în nici una din cerinţele legale, nefiind nici cabinet medical, nici punct extern de recoltare al unui laborator”, se arată în comunicat.

Procedura de verificare s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni. Ieri, „s-a efectuat o verificare în teren de către inspectorii sanitari ai Serviciului Control în Sănătate Publică al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, care au recomandat măsura desfăşurarii activităţii de testare numai cu deţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, conform prevederilor legale în vigoare. În data de 11.06.2020 s-a efectuat o nouă verificare în teren de către inspectorii sanitari la nivelul Arenei Naţionale pentru a se constata dacă se respectă măsura dispusă anterior, constatându-se că nu se desfăşoară nici un fel de activitate, locaţia fiind închisă”, se mai arată în comunicat.

Gabriela Firea a spus aseară că va depune plângere pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor la adresa conducerilor Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi Ministerului Sănătăţii pe motiv că au refuzat autorizarea Arenei Naţionale ca loc pentru efectuarea testelor de tip anticorpi pentru populaţie.

„Este un blocaj pentru că Ministerul Sănătății nu vrea ca românii să afle realitatea”, a spus astăzi edilul.

În replică, Ministerul Sănătății spune că aceste afirmații „sunt rău-voitoare și total nefondate, venind din necunoașterea sistemului sanitar, a procedurilor, protocoalelor medicale și ghidurilor terapeutice”.

„Astfel de „știri false” pot afecta pacienții, inducându-le o stare de nesiguranță nejustificată”, se mai arată în comunicat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri