Ucrainenii au pregătit la Bahmut o „zonă a morții” pentru trupele ruse

Data actualizării: Data publicării:
detaliu mitralieră pe frontul din Ucraina
Rușii care ar ataca frontal pozițiile ucrainene ar trebui să treacă printr-o zonă de sute de metri de teren descoperit. Foto: Profimedia Images

Forțele ucrainene continuă să controleze partea de vest a orașului Bahmut și au distrus podurile de peste râul care străbate localitatea de la nord la sud și care a devenit, practic „linia frontului”, după ce mercenarii Wagner au preluat controlul asupra zonei estice a orașului. Malul râului a fost astfel transformat de ucraineni într-o veritabilă „zonă a morții”, din cauza fâșiei de teren deschis, cu o lățime de 200-800 de metri, în care atacatorii ar urma să atace complet descoperiți, se arată în evaluarea de duminică a războiului din Ucraina, făcută de ministerul britanic al Apărării.

„În ultimele patru zile, forțele Wagner au preluat controlul asupra celei mai mari părți din zona estică a orașului Bahmut. Forțele ucrainene controlează partea de vest a orașului și au demolat podurile-cheie de peste râul care străbate orașul pe nord-sud printr-o fâșie de teren deschis aflată între zonele rezidențiale, care are o lățime de 200-800 de metri”, se arată în evaluarea ministerului apărării de la Londra.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Experții britanici arată că, în acest condiții, ucrainenii aflați în clădirile fortificate din partea de vest a Bahmutului pot deschide focul asupra atacatorilor care trec prin respectiva fâșie de teren deschis, care devine astfel o „zonă a morții” („killing zone”, în engleză), ceea ce va reprezenta o mare provocare pentru mercenarii Wagner care ar încerca să atace frontal pozițiile ucrainene.

În același timp însă, forțele și liniile de aprovizionare ucrainene rămân în continuare vulnerabile la atacurile rusești din flanc, venite dinspre nordul și sudul orașului Bahmut.

Ucraina a decis să lupte în continuare pentru controlul orașului ruinat Bahmut, deoarece bătălia de acolo scoate din luptă cele mai bune unități ale Rusiei și afectează capacitate militară a armatei și a grupului Wagner, înaintea unei contraofensive ucrainene planificate în acestă primăvară, a declarat consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

„Așadar, avem două obiective: să le reducem cât mai mult posibil personalul capabil și să-i blocăm în câteva bătălii cheie obositoare, să le perturbăm ofensiva și să ne concentrăm resursele în altă parte, pentru contraofensiva de primăvară. Așadar, astăzi, Bahmut este complet eficient, depășind chiar și sarcinile-cheie”, a spus Podoliak, care a precizat că o contraofensivă ucraineană „va avea loc în două luni”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri