VIDEO. Imaginile publicate pe pagina oficială de Facebook a Jandarmeriei. Mesaj pentru protestatari

Data publicării:
20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_29
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„Noaptea trecută, în Piaţa Victoriei, au fost foarte mulţi oameni care s-au comportat exemplar, cărora le mulţumim pentru spiritul civic de care au dat dovada! Au fost, însă şi unii care au înţeles că protestul înseamnă un război personal al lor cu jandarmeria. Aşa au stat lucrurile!”, este mesajul Jandarmeriei Române postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook. Instituţia a postat şi un clip video de aproximativ 11 minute, în care au fost surprinse momente în care o parte dintre protestatari au devenit violenţi, scrie news.ro.

20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_29
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Jandarmeria a postat un clip video de aproximativ 11 minute (VEZI AICI  CLIPUL), în care au fost surprinse momentele în care o parte dintre protestatari au devenit violenţi, trăgând de gardurile forţelor de ordine, încercâd să spargă cordonul de jandarmi, dând foc la mobilierul stradal şi vandalizând un fast-food din zona Pieţei Victoria. În imagini se vede cum oamenii de la protest, echipaţi cu măşti de gaze sau cu ochelari şi măşti chirurgicale pentru a fi feriţi de gazele lacrimogene date de jandarmi, aruncau în ei cu sticle, pietre şi alte obiecte care le erau la îndemână.

De asemenea, a fost surprins şi momentul în care o femeie jandarm a fost prinsă într-o ambuscadă alături de colegul său şi a fost lovită cu pumnii şi picioarele de mai mulţi bărbaţi violenţi. Alţi protestatari au făcut un scut uman în jurul ei şi al colegului său, în încercarea de a-i proteja şi de a-i scoate din mulţime, iar cineva chiar a luat-o în braţe pe femeie, acoperindu-i capul cu braţele.

Clipul este însoțit de mesajul: „Noaptea trecută, în Piața Victoriei, au fost foarte mulți oameni care s-au comportat exemplar, cărora le mulțumim pentru spiritul civic de care au dat dovada! Au fost, însă și unii care au înțeles că protestul înseamnă un război personal al lor cu jandarmeria. Așa au stat lucrurile!”.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm, vineri seară, intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele afirma că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele de vineri seară.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri