Viorica Dăncilă o felicită pe Rovana Plumb pentru „numire”, deși a fost doar propusă comisar european. Urmează audierea și votul în PE

Data actualizării: Data publicării:
dancila o felicita pe rovana plumb
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Premierul Viorica Dăncilă a scris luni, pe Facebook, un mesaj în care o felicită pe Rovana Plumb pentru „numirea” în funcția de comisar european din partea României. Dăncilă susține că acceptarea propunerii de către președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen „este dovada și expresia încrederii” pe care aceasta o are în „capacitatea României și a comisarului desemnat”.

„Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european din partea României este o reușită pentru țara noastră. Este dovada și expresia încrederii pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României și a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat. Felicitări, Rovana Plumb”, a scris Viorica Dăncilă.

Ursula von der Leyen a făcut, luni, publică lista propunerilor pentru comisarii europeni care vor intra în procedura de audieri și de vot în Parlamentul European. Din partea României figurează pe listă Rovana Plumb.  

Care este procedura de desemnare a comisarilor europeni

Comisarii desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces. Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului. După ce au primit aprobarea Parlamentului, președintele și comisarii sunt numiți în mod oficial de Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată.

Delegația Alianței USR PLUS în Parlamentul European a anunțat, luni după-amiază, că se opune nominalizării Rovanei Plumb în funcția de comisar european. Potrivit sursei citate, fostul ministru PSD va fi respins la votul din comisiile Parlamentului European, din cauza problemelor de integritate pe care le are.

Procedura desemnării comisarului european al României s-a făcut într-o totală lipsă de transparență, fără nicio comunicare publică pe subiect. Presa a aflat neoficial că Viorica Dăncilă a trimis Ursulei von der Leyen numele Rovanei Plumb și pe al lui Dan Nica pentru postul de comisar care ar reveni României. Tot neoficial s-a aflat că portofoliul pe care îl va primi țara noastră în Executivul european este cel al Transporturilor. 

Președintele Klaus Iohannis a relatat, într-o discuție cu jurnaliștii, că a fost sunat de Viorica Dăncilă care i-a comunicat că vrea să trimită la Bruxelles numele Nica și Plumb, Președintele recomandându-i să facă altă propunere deoarece aceasta este proastă. Iohannis a povestit că a fost sunat din nou de Dăncilă care i-a comunicat că rămâne pe poziții și șeful Statului a avertizat-o că dacă propunerea va fi respinsă, România va avea o problemă. 

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri