Cioloș cere Comisiei Europene reevaluarea ajutoarelor pentru fermierii români în contextul exportului de cereale din Ucraina

Data publicării:
dacian ciolos face declaratii
Europarlamentarul Dacian Cioloș. Foto: Inquam Photos / George Călin

Dacian Cioloș i-a cerut comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face față impactului războiului din Ucraina.

Dacian Cioloș a transmis, în cursul zilei de azi, o solicitare către actualul comisar Janusz Wojciechowski prin care cere reevaluarea cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii români afectați de războiul din Ucraina.

„Vă scriu despre pachetul de compensații pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din țările cele mai afectate de războiul din Ucraina, și anume România, Bulgaria și Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale”, se arată în introducerea scrisorii europarlamentarului român.

„România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în țări terțe și anume prin portul Constanța. Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producția de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni. (...)

Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura șocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la prețuri mult mai mici decât cele de pe piețele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piața internă, capacitățile de depozitare și au pus presiune scăzând prețurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preț scăzut provenite din Ucraina care intră în România sub liberalizarea temporară a comerțului UE cu Ucraina. (...)

Fermierii români sunt în pragul falimentului și au mare nevoie de sprijin financiar. Ținând cont de situația reală și de suferința fermierilor români, vă solicit urgent să reconsiderați cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectați. Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situației de pe teren. Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autoritățile române pe această temă, ci și evaluarea situației cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la fața locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depășite.

Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înțelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate. România a arătat întotdeauna solidaritate și sprijin neclintit Ucrainei, primind refugiații care fug de război și deschizându-ne porturile pentru exporturile de cereale ucrainene. Fermierii români, care sunt printre cei mai afectați de conflictul ucrainean, trebuie să fie tratați corect de către Uniunea Europeană și să primească sprijinul de care au nevoie pentru a compensa pierderile suferite. Acest ajutor este esențial pentru supraviețuirea multor fermieri români expuși riscului de a da faliment în timp ce au preluat o mare parte din povara eforturilor nu numai de a sprijini Ucraina, ci și securitatea alimentară la nivel mondial”, explică Dacian Cioloș în solicitarea către comisar.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri