Exclusiv Dacian Cioloș: Sunt proteste îndreptățite. Multe lucruri nu se vor rezolva doar cu o subvenție

Data actualizării: Data publicării:
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș. Foto: Profimedia Images

Protestele fermierilor sunt îndreptățite, este de părere Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură. Europarlamentarul a declarat la emisiunea „Jurnalul de Seară” că speră „ca lucrurile să nu se oprească doar cu un protocol semnat la Ministerul Agriculturii”.

„Sunt proteste îndreptățite, dacă ne uităm la solicitările pe care le fac fermierii, mare parte din solicitările fermierilor. Poate chiar la o lectură separată, unele dintre ele pot părea minore, sau mărunțișuri, dar ele puse cap la cap și luate împreună au un impact major, semnificativ negativ asupra agricultorilor. S-au acumulat în ultimii doi, trei ani mai multe elemente de impredictibilitate în agricultură, care deja prin specificul ei, agricultura este o activitate economică supusă impredictibilității, dar la asta s-au adăugat și multe întârzieri în decizii administrative, aplicări ale unor decizii în mod greșit, ezitări în alte decizii și lucrurile acestea s-au acumulat în agricultură și nu ma surprinde că agricultorii au profitat în acest moment de aceste proteste spontane, care, probabil, la începutul lor, ar fi putut fi provocate și politic de anumite partide extremiste care vor căuta probabil în perioada următoare să mai provoace neliniște în rândul populației. Dar dincolo de asta, indiferent cine și cum a provocat aceste proteste spontane la început, faptul că ele au adunat atât de repede atât de multă lume arată că acolo era un foc care mocnea și, privind din exterior, îngrijorarea asta e justificată și sper ca lucrurile să nu se oprească doar cu un protocol semnat la Ministerul Agriculturii că noi am mai văzut promisiuni de la Guvern, și profesorilor li s-a promis o creștere de salarii care nu s-a întâmplat. Guvernul acesta și-a luat mai multe angajamente de care nu s-a ținut. Și pentru agricultori, care desfășoară o activitate economică, nu sunt bugetari care vor doar bani de la buget, e nevoie în primul rând de predictibilitate. Și cu un guvern care ia decizii pe picior intempenstive, fără analiză, studiu de impact, mă tem să nu se amplifice problemele pentru că sunt multe lucruri care nu se vor rezolva doar cu o subvenție sau cu niște bani plătiți la timp. Mă gândesc la cerealele ucrainene, mă gândesc la transport, șamd...” a declarat Dacian Cioloș.

Europarlamentarul este de părere că o greșeală făcută de Comisia Europeană este că a acceptat intrarea cerealelor ucrainene pe piața europeană fără un control al cantităților.

„E o greșeală a Comisiei Europene nu că a acceptat intrarea cerealelor ucrainene pe piața europeană, ci că a făcut-o fără niciun control, și nu vorbesc doar de calitate, ci în primul rând al cantităților. Și am sugerat eu CE, și România aplică parțial lucrul acesta, cel puțin în teorie, nu știu dacă se și fac controale în practică, este că chiar dacă nu există limite ale cantităților de cereale care intră pe piața europeană, să existe oricum o înregistrare a lor ca să știm ce cantități intră și cu ce destinație. Să ne asigurăm că destinația lor nu duce la perturbări pe piața europeană,” a precizat europarlamentarul. 

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri