Air India va lansa cea mai mare comandă de avioane din istorie: 500 de aeronave valorând peste 100 de miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
avion air india
Sursa foto: Profimedia Images

Air India se pregătește să lanseze o comandă istorică pentru 500 de aeronave Airbus și Boeing, având planuri să se reinventeze sub proprietatea conglomeratului Tata Group, informează Reuters care citează surse din industrie.

Comanda va include 400 de aeronave cu fuzelaj îngust (care pot transporta cel mult 295 de pasageri - Boeing 757) și 100 de avioane cu fuzelaj larg, aici fiind incluse modele Airbus A350s și Boeing 787 și Boeing 777.

O asemenea comandă ar putea depăși 100 de miliarde de dolari la prețurile de listă, fiind printre cele mai mari lansate vreodată în privința volumului și depășind comanda de 460 de aeronave lansată de American Airlines în urmă cu peste un deceniu. Până acum, cea mai valoroasă comandă plasată vreodată este estimată la 76 de miliarde de dolari și a fost lansată în 2013 de Emirates către Boeing. Comanda American Airlines a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Chiar și după eventuale reduceri masive, comanda India Air tot va valora multe zeci de miliarde de dolari.

Vestea comenzii vine la câteva zile după ce Tata Group a anunțat fuziunea Air India cu Vistara, un joint venture deținut împreună cu Singapore Airlines, pentru a da naștere unui operator uriaș și a-și consolida prezenta pe piața internă și internațională.

Astfel, Tata va deține o flotă de 218 avioane, consolidând poziția Air India drept cel mai mare operator aerian internațional din India și al doilea pe plan local după IndiGo.

Cumpărarea Air India a oferit conglomeratului Tata și acces la numeroase rute aeriene și aeroporturi importante, în special în SUA și Europa.

Fondată de JRD Tata în 1932, Air India a fost naționalizată în 1953. Compania a acumulat extrem de multe datorii, iar în ianuarie 2022 a fost preluată din nou de Tata Group.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri