ANRMAP. Consultanță pe banii UE pentru gestionarea fondurilor europene

Data publicării:
euro 20mediafax-33117

Unul din contractele dorite de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice vizează contractarea de servicii de consultanţă şi de marketing pentru realizarea unui studiu privind problemele cu care se confruntă autorităţile contractante, beneficiare de finanţări din instrumente structurale în domeniul achiziţiilor publice.

Valoarea estimată a contractului este de 1,03 milioane lei, iar termenul de finalizare este de două luni de la data atribuirii, arată Mediafax.

1,7 milioane de lei pentru un ghid de bune practici

ANRMAP vrea să contracteze şi servicii pentru elaborarea de specificaţii tehnice aferente documentaţiilor de atribuire standardizate pentru Autorităţile de Management, estimate la 1,24 milioane de lei. Contractul va dura şase luni din momentul adjudecării.

Al treilea contract, estimat la 1,7 milioane de lei şi cu o durată de 11 luni, presupune contractarea unor servicii de consultanţă pentru elaborarea unui ghid de bune practici în domeniul achiziţiilor publice aferente proiectelor finanţate din instrumente structurale şi diseminarea acestuia.

Sumele nu includ TVA. Proiectele vor fi finanţate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică.

Contractele vor fi adjudecate prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 decembrie.

Deficiențele au dus la blocarea fondurilor

Şeful ANRMAP, Dan Vlădescu, a afirmat la sfârșitul lunii octombrie, într-o dezbatere pe tema blocajelor în implementarea proiectelor europene, că perioada de finanţare care se încheie la finalul anului 2013 este una „mai mult sau mai puţin pierdută” şi că ar fi necesară consultaţa CE pentru un alt sistem.

Comisia Europeană a decis, în 25 octombrie, să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv Transport, Regional şi Creşterea Competitivităţii Economice, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

CE a precizat atunci că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.

Leonard Orban: „Nu vreau să vă ascund că restricțiile bugetare ne fac probleme”

Subiectul presuspendării celor trei programe a fost discutat și astăzi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban cu delegaţia FMI, aflată în vizită de lucru în România.

„Sunt probleme dificile și nu vreau să vă ascund că restricțiile bugetare ne fac probleme în ceea ce privește asigurarea plăților interne spre beneficiari. Trebuie să identificăm diferite soluții în special pentru programele operaționale la care plățile nu se vor relua până la finalul acestui an”, a declarat Leonard Orban.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că Executivul intenţionează să externalizeze operaţiunile de evaluare şi derulare a proiectelor finanţate din fonduri europene, astfel încât aceste atribuţii să nu mai revină doar autorităţilor guvernamentale de management, ca în prezent. El a arătat că Guvernul va avea în luna decembrie o nouă discuţie cu oficialii Băncii Mondiale despre un tip de monitorizare şi expertiză externă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri