Băncile din Grecia nu vor mai majora ratele creditelor ipotecare

Data publicării:
Un angajat al unei bănci numără bani în euro.
ANPC a amendat 11 bănci pentru practici înșelătoare în modul de calcul al ratelor la credite. Foto: Profimedia Images

Băncile din Grecia nu vor mai majora ratele creditelor ipotecare, cel mai probabil pe o perioadă de 12 luni, îngheţând dobânzile la nivelul din 31 martie 2023, informează publicaţia elenă Kathimerini, potrivit Agerpres.

Îngheţarea se aplică actualelor credite ipotecare cu rate variabile ale dobânzii şi care au baza de referinţă fie Euribor la o lună sau la trei luni, fie dobânda BCE sau Libor, pe baza căreia se calculează dobânzile la creditele ipotecare în franci elveţieni.

Obiectivul este de a stabiliza ratele împrumuturilor la actualul nivel, iar consumatorii să nu fie afectaţi de noi majorări ale dobânzilor, în viitor.

Conform unor surse bancare, în urma măsurii, toate ratele creditelor ipotecare vor fi fixe o anumită perioadă de timp, probabil 12 luni, protejând astfel consumatorii care nu au întârziat plata ratelor la creditele ipotecare.

În total, împrumuturile ipotecare pe care le au băncile în portofoliile lor se ridică la 24,5 miliarde de euro, iar, cum unele sunt cu dobândă fixă, măsura se va aplica unor credite ipotecare în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Dacă în viitorul apropiat va exista o scădere a dobânzilor, atunci reducerea va fi aplicată în beneficiul clienţilor.

Costul măsurii va fi suportat de bănci şi, conform calculelor, ar putea ajunge la 100 milioane de euro, dacă viitoarele majorări de dobânzi sunt limitate la aproximativ 0,5%.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri