Teodorovici anunță concurență la pilonul II de pensii: Vrem să oferim randamente mai bune decât zona privată

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici

Noua variantă a Pilonului II de pensii, cea în care acesta va deveni opţional, va fi prezentată în iunie. Premierul spune că aceasta este prioritatea Guvernului pentru perioada următoare, în timp ce ministrul Finanţelor se angajează că statul va administra banii cel puţin la fel de bine ca firmele private.

„E un ban la mijloc, eşti obligat să-l cheltui la fel de eficient sau chiar mai eficient decât o face un privat, pentru că acolo sunt banii contribuabililor. (Eficient în mediul de business înseamnă profit. Asta vreţi să faceţi?) Noi cum putem să aducem, să dăm un randament, să fim mai atractivi pentru ca ceilalţi să opteze între cele două zone public şi privat? Nu. Vom folosi toate căile legale, normale şi de bun-simţ pe care o economie normală le poate folosi, astfel încât şi în zona de pensii să creăm acea concurenţă constructivă ca oamenii să poată alege ce e mai bine pentru ei”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, la Digi24.

„Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonul II e una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II. Pentru a face asta, am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministru.

Discuţiile despre readucerea în bugetul public a fondurilor din Pilonul II au început încă de acum doi ani. S-a vorbit inclusiv despre desfiinţarea acestui sistem. De la 1 ianuarie, contribuţiile au fost reduse de la 5,1 la 3,75% din salariul brut.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri