BUSINESS CLUB. Investiții crescute la soare

Data publicării:
panouri fotovoltaice

În primul rând nu vor veni așa repede cum estimează ministrul și nici nu vor fi în cuantumul anunţat de minister... Evident, vor fi ceva mai mici.

Ministrul Energiei Constanin Niță dă asigurări că de la 1 iulie, când se va înjumătăți sprijinul producătorilor de energie verde, vor scădea și facturile. În schimb, oficialii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei spun că acest lucru se va întâmpla mult mai târziu.

„Cota de certificate verzi în factura la energie electrică este de 10%. Deci dacă aceasta se înjumătățește, va fi cu 5% mai puțin”, a spus Nicolae Havrileț, președintele ANRE.

Reducerea se va aplica abia peste câteva luni, pentru că furnizorii au cumpărat deja energie mai scumpă de la producătorii de energie regenerabilă.

Energia solară ne va arde în continuare la buzunar și va fi resimțită în factură. Și asta pentru că suspendarea certificatelor verzi nu va fi resimțită de la 1 iulie așa cum au promis autoritățile, iar ieftinirea va fi doar de câțiva lei.

Tăierea la jumătate a subvențiilor nu i-a gonit pe investitorii în energie regenerabilă, care continuă să facă bani frumoși din energia verde. Sute de hectare de parcuri fotovoltaice, cu o putere totală de aproximativ 100 de Megawați, există la acest moment în România. Iar până la sfârșitul anului, capacitatea se va tripla, spun investitorii.

„Dacă ne uităm la numărul companiilor care vor să intre pe piața din România, putem spune că sunt de ordinul sutelor”, a explicat Ales Spacil, director de dezvoltare al unei companii energetice.

Producătorii sunt convinși că vor recupera în câțiva ani toate certificatele verzi, iar facturile vor exploda. Pentru moment însă, consumatorilor li se spune că factura medie se va ieftini cu aproximativ 3 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri