Cele trei metode prin care miliardarii lumii au făcut avere (Insider)

Data actualizării: Data publicării:
miliardari americani
Cei mai mulți miliardari au pornit sau au cumpărat o companie și au făcut-o să valoreze miliarde de dolari. Colaj foto: Profimedia Images

Miliardarii sunt personaje controversate în zilele noastre. Unii îi admiră, alții îi blamează pentru problemele societății, dar, potrivit unui miliardar prietenos, Mark Cuban, nu există niciun dezavantaj în a fi un miliardar, scrie Insider. Așadar, cum ajung unii oameni miliardari?

Există trei căi legale.

Prima este moștenirea. Potrivit listei Forbes 400, în jur de 30% din cei mai bogați 400 de americani au ajuns să aibă cel puțin 1 miliard de dolari în conturi în acest fel. Așa dacă nu te crezi în stare să faci miliarde de dolari, poți să îi încurajezi pe părinți.

O altă opțiune este să te căsătorești cu un miliardar/ o miliardară. Probabil că cei mai mulți miliardari au deja un partener de viață, dar asta poate fi ceva temporar. Și întotdeauna sunt și câțiva miliardari la început de drum.

Cel mai des, însă, miliardarii trebuie să își câștige singuri banii. 70% din miliardarii din lista Forbes 400 au făcut asta. Așadar, cum ajungi să câștigi miliarde de dolari?

Exceptând câteva cazuri foarte rare, nu poți să strângi miliarde de dolari doar din salariu sau economisind bani. Chiar și unor persoane care câștigă extrem de mulți bani, precum fostul superstar NFL Tom Brady, care a semnat un contract pe 10 ani de 375 de milioane de dolari cu compania de televiziune Fox, le-ar fi foarte greu să facă asta.

După plata impozitelor, Brady ar ajunge probabil să facă 20 de milioane de dolari pe an. Dacă acesta ar fi singurul său venit și ar economisi toți banii, i-ar lua 50 de ani să devină miliardar.

Pentru a deveni miliardar trebuie să deții active care valorează miliarde de dolari.

Pentru cei mai mulți miliardari, aceste active reprezintă acțiunile deținute în companii. Alții câștigă din fondurile speculative sau fondurile de capital privat sau contracte de licență – cum este înțelegerea miliardarului Michael Jordan cu Nike.

Unii miliardari câștigă salarii, ca noi ceilalți, dar ele contribuie foarte puțin la averea miliardarului. Spre exemplu, despre Warren Buffett se cunoaște că câștigă 100.000 de dolari pe an de la Berkshire Hathaway.

Dar averea lui vine din acțiunile companiei Berkshire pe care le deține – în ultimele șase decenii, valoarea lor a crescut de la o investiție inițială de 450.000 de dolari la în jur de 122 de miliarde, cât valora acum.

Iar acest lucru nu se aplică doar în America. Un studiu despre cum își strâng oamenii averea în Norvegia arată că doar o mică parte din bogați ajung în această postură prin câștigurile obținute în urma muncii, precum salariile.

Creează sau cumpără ceva și apoi fă-l să valoreze miliarde de dolari.

În lista Forbes 400 apar denumiri de companii care cândva nu valorau nimic și care între timp au dat unul sau mai mulți miliardari: Tesla, Microsoft, Oracle, Google, Facebook, Bloomberg, Berkshire Hathaway, Dell, Airbnb, Nike, Amazon, Walmart, etc.

Cei mai mulți miliardari de pe lista Forbes au făcut bani din companii de tehnologie. Dar odată ce ajungi în partea de jos a listei vei descoperi companii din multe domenii economice: administrarea banilor, retail, media, alimente, petrol și gaz, fotbal, componente auto, imobiliare, benzinării, asigurări, televiziune, restaurante, bomboane, mâncare pentru animale, echipamente medicale, spitale, comunicații, produse pentru sport, supermarketuri, construcții, minerit, croaziere și așa mai departe.

Multe dintre aceste companii nu au produs un singur miliardar, ceea ce înseamnă că nici nu trebuie să pornești sau să cumperi o companie de unul singur.

Tot ce trebuie să faci este să te alături unei companii atunci când are o valoare foarte mică, să investești sau să cumperi destule acțiuni și să ții destul timp de ele până când compania ajunge să valoreze miliarde de dolari.

Alte concluzii

Răbdarea și perseverența contează. Cei mai mulți miliardari care au făcut singuri avere au încercat mult timp și au continuat pe același drum. Un tip care a făcut miliarde din vânzarea de mașini a început când avea 30 de ani cu o singură parcare de mașini second-hand – acum are 72 de ani.

Amazon, Google, Microsoft, Oracle și alte fabrici de miliardari sunt vechi de zeci de ani. Lui Warren Buffett i-a luat 3 decenii să devină miliardar. Și încă 4 ca să ajungă să aibă sute de miliarde.

Ajută (mult) să ai noroc. Mark Cuban a spus recent că cel mai important lucru pentru a deveni miliardar este să ai noroc. Aceasta este o perspectivă pe care nu o auzi din partea multor miliardari.

Norocul chiar joacă un rol mult mai important pentru a avea succes decât cred mulți oameni. Doar că nu este vorba doar de noroc, firește.

Ai mai multe șase să devii miliardar dacă trăiești în America. Există 2.640 de miliardari în toată lumea, potrivit Forbes, iar 735 dintre ei trăiesc în SUA – un număr mai mare decât cel întâlnit în oricare altă țară.

Pe scurt, dacă nu ai de moștenit o avere sau nu te vezi căsătorit cu cineva care are deja miliarde, cea mai bună cale pentru a te număra printre cele mai bogate 2.600 de persoane din lume este să pornești sau să cumperi o companie mică și să o transformi într-una uriașă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri