Claudia Goldin a câștigat premiul Nobel pentru economie. Este a treia femeie care câștigă prestigioasa distincție

Data publicării:
Claudia Goldin a câștigat premiul Nobel pentru economie
Claudia Goldin este a treia femeie care câștigă premiul Nobel pentru economie. Sursa foto: Profimedia Images

Istoricul economic american Claudia Goldin a câștigat premiul Nobel pentru economie în 2023 pentru cercetările sale în „înțelegerea rezultatelor femeilor pe piața muncii”, a transmis luni Academia Regală Suedeză de Științe, notează Reuters.

Prestigiosul premiu, cunoscut oficial ca „Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel”, este ultimul din seria de premii Nobel din acest an și valorează în jur de 950.000 euro.

„Laureata din acest an în științe economice, Claudia Goldin, a oferit primul raport cuprinzător al câștigurilor femeilor și al participării pe piața muncii de-a lungul secolelor”, a transmis organismul de acordare a premiilor într-un comunicat.

„Cercetarea ei dezvăluie cauzele schimbării, precum și principalele surse ale decalajului de gen rămas”, se mai spune în comunicat.

Premiul pentru economie este ultima distincție a premiilor Nobel din acest an, care au adus recunoaștere pentru descoperirile din medicină, vaccinul COVID-19, din fizică, cu instantaneele atomice și „punctele cuantice”, precum și pentru un dramaturg norvegian și un activist iranian.

Goldin este a treia femeie care câștigă premiul Nobel pentru economie.

Premiul pentru economie nu este unul dintre premiile originale, care se acordau pentru știință, literatură și pace, create prin testamentul inventatorului și omul de afaceri Alfred Nobel, ci o completare ulterioară înființată și finanțată de banca centrală a Suediei în 1968.

Primul premiu pentru economie a fost acordat anul următor, iar câștigătorii din trecut includ o mulțime de gânditori și academicieni influenți precum Friedrich August von Hayek, Milton Friedman și, mai recent, economistul american Paul Krugman.

Anul trecut, un trio de economiști americani, inclusiv fostul președinte al Rezervei Federale, Ben Bernanke, a câștigat pentru cercetările despre modul în care reglementarea băncilor și susținerea creditorilor eșuați cu numerar public poate împiedica o criză economică și mai profundă, precum Marea Depresiune din anii 1930.

Ca și în cazul celorlalte premii Nobel, marea majoritate a premiilor pentru economie au fost acordate bărbaților. Doar două femei au obținut anterior una - Elinor Ostrom în 2009 și Esther Duflo un deceniu mai târziu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri