Codul Fiscal: 225 de modificări inutile

Data publicării:
taxe

În ultimul deceniu au fost aduse 225 de modificări Codului Fiscal. Toate inutile, spun specialiştii, pentru că ponderea încasărilor statului în Produsul Intern Brut este la fel de scăzută ca şi în 2004. Spre exemplu, din 20 de miliarde de euro cât ar trebui să încaseze statul din TVA, doar 11 miliarde ajung la buget. Restul, dispar pe piaţa neagră.

Fenomenul evazionist e intrat deja în sânge!”, consideră Ramona Jurubiţă, partener într-o companie de consultanţă.

Când voi vedea drumuri în România, servicii de sănătate, învăţământul mergând în direcţia potrivită, merită să-mi plătesc taxele în România”, a spus Dan Bădin, partener într-o companie de consultanţă.

Ca să rezolve evaziunea ce reprezintă 30% din PIB, Guvernul vrea să supravegheze printr-un sistem informatic cine dă sau nu bon fiscal”, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. Aceste case de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate şi se poate urmări dacă acele persoane dau bon fiscal.

Oamenii de afaceri se plâng că în noul Cod Fiscal nu este luată în calcul o reducere a TVA-ului sau scăderea accizelor.

Anul trecut, una din firmele mele, cea cu băuturile alcoolice a făcut cifră de afaceri de 22, aproape 23 de milioane de euro. Accize am plătit 23 de milioane de euro. Deci 100%. Am mai plătit încă 7 milioane care este TVA şi taxe salariale. Deci 30 de milioane la 23 de milioane de euro. Până unde mergem?”, a spus Nawaf Salameh, preşedinte al unei companii de băuturi alcoolice.

Chiar dacă CAS-ul va fi redus cu 5 puncte procentuale, impozitarea muncii a rămas la 40% din venit, printre cele mai mari din Europa, se plâng oamenii de afaceri.

În ţara asta trebuie să ai grijă să nu spui că munceşti, că dacă spui că munceşti, jumătate se duce pe impozite şi taxe”, a adăugat Gabriel Biriş, expert taxe.

Dacă ne trezim peste jumate de an că, la presiunile internaţionale, sau conjunctura internă, va trebui să renunţăm la această măsură sau să o înlocuim cu alte impozite şi taxe s-ar putea să nu fim într-o situaţie mai bună decât suntem acum”, a spus Alexander Milcev, partener într-o companie de consultanţă.

Reducerea CAS-ului nu a fost introdusă încă în Codul Fiscal pentru că trebuie să treacă de Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri