Ludovic Orban: N-ai contract de muncă în buzunar, amendă 10.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
orban ludovic inquam
Foto: Inquam Photos

Șeful PNL susține că angajații care nu dețin o copie a contractului de muncă sunt pasibili de o amendă de 10.000 de lei. Prevederea din Codul Muncii nu sună însă chiar așa.

orban ludovic inquam
Foto: Inquam Photos / George Călin

Anunțul a fost făcut vineri de către șeful PNL, Ludovic Orban, pe un site de socializare și, în viziunea liderului liberal, este dovada unui ”absurd promovat” de guvernul PSD.

”Fiți cu băgare de seamă! Absurdul promovat de guvern vă poate arde la buzunar. Daca sunteți angajat, riscați să primiți o amendă de 10.000 RON daca nu aveți contractul de muncă la dumneavoastră în forma printată sau pe telefonul mobil. În curând o să ne amendeze PSD și dacă avem șapcă și dacă nu”, susține el.

Anunțul făcut de liderul PNL a trezit revoltă pe situri de socializare. ”Nenorociții de pesedisti, aldiști și udemeriști, se sprijină între ei”, comentează o persoană la postarea lui Orban.

Informația însă nu este susținută de prevederea legală în cauză. Proiect de Lege privind OUG 53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii cere ca aceste contracte să se afle în caz de control nu în posesia angajatului, cum pretinde Orban, ci a unei persoane numite de angajator (cel mai probabil persoana de la resurse umane). ”Copia contractului individual de muncă se păstrează la locul de muncă definit conform alin. (1) pe suport de hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidenţialitatea datelor cu caracter personal”, spune aliniatul 2 al articolului 16.

Contractul de muncă trebuie să se găseasca nu la toate filialele sau sucursalele unei firme, ci la locul de muncă. Acesta este definit ca ”locul în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoană fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanţe, agenţii sau puncte de lucru care aparţin acestuia”.

Precizarea este importantă căci aduce clarificări la critici formulate anterior de un parlamentar USR, partid care, deasemenea, a votat impotriva modificărilor aduse Codului Fiscal. ”Dragi antreprenori români, porniți copiatoarele sau numărați banii! Chiar dacă angajații lucrează cu forme legale, dacă nu va exista la fiecare punct de lucru câte o copie a contractelor de muncă, amenda va fi de 10.000 lei / angajat. Mulțumiți PSD și ALDE!”, spunea tot într-o postare pe un site de socializare Cristian Seidler, parlamentar USR. Proiectul de modificare a fost votat miercuri în plenul camerei Deputaților cu 177 voturi pentru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri