Premieră după Revoluție. Statul devine acționar majoritar la Şantierul Naval Mangalia

Data actualizării: Data publicării:
santierul naval mangalia 23 07 2015

Peste 200 de angajaţi ai şantierului naval din Mangalia au protestat joi la orele prânzului, pe ger, în faţa ministerului Economiei.

Olandezii de la Damen, care vor prelua şantierul, au promis că vor permite statului român să devină acţionar majoritar al unităţii de producţie. Statul a blocat însă o tranzacţie similară, iar angajaţii nu mai au încredere în Guvern.

"Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acţionar majoritar putem să protejăm eficient interesele statului român şi putem să protejăm inclusiv forţa de muncă înalt calificată de la Şantierul Naval", susţine ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Tot joi ministerul Economiei a emis un comunicat de presă liniștitor privind viitorul șantierului naval. ”Negocierile dintre statul român și investitorul strategic interesat în Șantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate în seara zilei de miercuri, 21 martie. Astfel, Șantierul Naval 2 Mai S.A Mangalia va renunța la exercitarea dreptului de preferință cu privire la achiziția pachetului de acțiuni deținut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries S. A Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Șantierul Naval 2 Mai S.A, 2% din pachetul de acțiuni”, a comunicat ministerul.

Potrivit acestuia viitoarea structură a acționariatului va arăta astfel: 

  • 51% Șantierul Naval 2 Mai S.A

  • 49% Damen Shipyards Group.

Oferta fermă autentificată va fi depusă în scris în cursul zilei de joi la sediul Șantierului Naval 2 Mai. După Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc în data de 30 martie, partea română va intra în discuții pentru elaborarea statului societății mixte.

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a declarat că este mulțumit că negocierile s-au finalizat cu succes pentru partea română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri