De ce românii stau iarăși la cozi pentru carnea de porc

Data actualizării: Data publicării:
coada carne

Zilnic, fiecare dintre noi aruncă la gunoi peste 350 de grame de mâncare. Astfel că într-un an, ajungem să risipim în jur de 130 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Principalul motiv este faptul că nu cumpărăm cumpătat. Acest comportament îl adoptăm mai ales în perioada sărbătorilor. Deşi mai sunt cateva zile până la Crăciun, la măcelării sunt deja cozi. Oamenii vin chiar şi cu o oră înainte ca magazinul să se deschidă, din dorinţa de a prinde marfă proaspătă.

Suntem la 30 de ani de la căderea comunismului, dar cozile par să facă parte din ADN-ul nostru. Singura deosebire - acum vitrinele sunt pline. Oamenii vin, se aşază în rând şi aşteaptă.

Reporter: De la ce oră aţi venit?

Pensionară 1: De la 6.

Pensionara 2: Încă nu au deschis, că abia le-a venit marfa. E normal dacă abia a bagat marfa. Ce să facem?

Pensionară 1: Le-a scumpit, de le-a făcut ...

Iar în momentul în care se deschide uşa, lumea strânsă în faţa măcelăriei de cartier intră şi se apucă de cumpărat.

Pensionară 2: Gata am scăpat repede.

Reporter: Ce aţi cumpărat?

Pensionară 2: Cârnaţi pentru sarmale şi pentru friptură şi cotlet.

Iar pe cele 2 pungi a dat spre 100 de lei. Cu 20% mai mult decât ar fi plătit pe aceaşi cantitate anul trecut, tot în preajma sărbătorilor de iarnă.

Carnea de porc, mai scumpă cu 20 la sută

Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară avertizează: „Anul viitor se anunţă creşteri mari la carnea de porc şi asta din cauza cerinţei mari de pe piaţă în primul rând din partea Chinei, care a condus ca creşterea preţului la materie primă şi atunci suntem obligaţi să importăm foarte mult. Importăm foarte mult pentru că nu am ştiut să stăpânim la timp explozia de peste porcină din România. Fiind şi un popor sărac, cu venituri mici mulţi se vor îndrepta spre carnea de pasăre, dar urmând o cerinţă mai mare pentru carnea de pasăre va creşte probabil un pic preţul şi acolo fiindcă ăsta este jocul pieţei”.

Preţurile vor creşte în perioada următoare şi la legume şi fructe. O explicaţie o reprezintă faptul că pe tarabe roşiile, ardeii graşi şi vinetele sunt de import.

„Dacă de acolo pleacă marfa scumpă, obligatoriu se scumpeşte şi aici cu 50 de bani, 1 leu la kilogram”, spune Ana Stan, comerciant.

Experți: Prețurile nu vor scădea după sărbători

Specialiştii în economie spun că scumpirile sunt normale în perioadele de sărbători, dar avertizează că nu sunt semnale că preţurile vor scădea după.

Robert Croitoru, consultant financiar: „Principala influenţă a acestor aspecte care au dus la aceste scumpiri este creşterea euro, care de câte ori se apropie sărbătorile de iarnă, odată cu întorcerea românilor acasă din diaspora, automat se pune o presiune pe leu”.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară: „Micile procente sigur că ne scot din buzunar câteva sute de lei în plus faţă de aceaşi perioadă a anului trecut”.

Astfel ajungem ca pentru masa de Crăciun să dăm chiar şi cu 250 de lei mai mult faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.

O treime din mâncare o aruncăm la gunoi

Dar românul nu se uită la bani atunci când vine vorba de masa de Crăciun.

Important este ca meniul să fie bogat şi ajungă la toată lumea. În aceste condiţii o treime din mâncare să o aruncăm direct la gunoi.

Doru Mitrana, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde: „Nu vorbim numai de mâncarea de la noi, cumpărătorii, cunsumatorii. Se risipeşte pe tot lanţul şi la producători, şi în etapa de procesare, şi în etapa de vânzare”.

Pentru a evita risipa atât alimentara, cât şi cea financiară este indicat să cumpărăm cumpătat, mai ales că magazinele sunt închise doar în ziua de Crăciun.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri