Sari la conținut

Fiscul te somează, dar are calculatoarele căzute

Persoanele care vor să afle cât au de plată către Fisc nu pot afla aceste informații căci de câteva zile situl Fiscului mai mult nu merge decât merge. Și nu este prima dată. Contribuabilii nu au acces la somațiile emise de Fisc, la deciziile fiscale care îi privesc. Cu toate acestea somațiile îndreptate împotriva lor curg gârlă.

Site-ul Fiscului este inaccesibil de aproape o săptămână. Marți, pe prima pagină a site-ului era afişat un mesaj care arată că se fac lucrări de mentenanţă. Aceasta este informația oficială. In realitate nu este vorba de mentenanță ci de defecțiune. Doar așa se explică faptul că ANAF nu a dat niciun comunicat de presă în care să anunțe aceste operații de mentenanță.

Cu toate acestea, se menţionează faptul că procesele de depunere și prelucrare a declarațiilor fiscale se derulează în parametri normali. Recent, instituţia a anunţat, printr-un comunicat, că sunt înlocuite o serie de echipamente uzate din sistemul IT.

Un raport recent al Curţii de Conturi arată că acesta este într-o situaţie critică. Diminuarea investiţiilor a afectat infrastructura informatică, care este neperformantă. Asta deşi instituţia are şi un contract de modernizare încheiat cu Banca Mondială. ANAF a împrumutat 91 de milioane de dolari pentru a-şi moderniza sistemul IT, dar spunea fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, 23 la sută din bani au fost deja cheltuiţi pe consultanţă.