Programul Casa Verde se deblochează. Beneficiarii pot relua demersurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice

Data actualizării: Data publicării:
un barbat instaleaza panouri fotovolatice pe o casa
Programul Casa Verde se deblochează. Beneficiarii pot relua demersurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Foto: GettyImages

Programul Casa Verde se deblocheaza de marți. Este un anunț făcut de Ministerul Mediului. Astfel, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului, au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM.

Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24: Marți, de la ora 10:00, beneficiarii care nu au reușit până acum să își aleagă un instalator pot face asta pe aplicația informatică oferită de Administrația Fondului pentru Mediu. Este vorba despre aproximativ 25.000 de beneficiari care își vor alege un instalator. Aceștia vor avea la dispoziție 90 de zile să își facă dosarul împreună cu instalatorul ales, după care urmează validarea actelor de către AFM, pentru a obține finanțarea de 20.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Programul a fost blocat aproximativ patru luni, după ce un instalator din Bihor a dat în judecată AFM pe motiv că a fost respins din program. Autoritățile au ajuns la finalul anului la o înțelegere cu acest instalator care a reintrat în program, așadar acesta reîncepe de mâine. Oamenii vor putea să meargă mai departe, să își depună dosarul și să primească finanțare.

Ministerul Mediului: Aplicația Programului Casa Verde Fotovoltaice se va debloca marți, 23 ianuarie 2024, ora 10:00

„Începând de mâine, ora 10.00, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro. În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către Administratia Fondului pentru Mediu.

În acest termen, instalatorii selectați au obligația efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum și aprobarea solicitanţilor eligibili, în condițiile și termenele stabilite prin Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023.

Reamintim că programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanței, în luna septembrie 2023, ca urmare a demersului juridic al acestei societăți, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor. La inițiativa ministrului mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, s-a organizat în luna noiembrie 2023, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părți, în cadrul căreia societatea și-a asumat să renunțe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor. Ulterior, odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către ÎCCJ și respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunțare la procesul intentat AFM”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul Mediului precizează că, în cazul solicitărilor de revenire în statusul „în verificare conformitate şi eligibilitate”, determinate de rezoluţia eronată aplicată de instalatori în aplicaţie, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabileşte un termen de maximum 5 zile calculate de la data de 23.01.2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligaţi să remedieze aceste situaţii.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a scris pe Facebook că, „în cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric, producând, în acelaşi timp, energie curată, fără emisii şi poluare”.

„Dacă adăugăm cei aproximativ 100.000 de potenţiali beneficiari din ediţia din 2024 a programului, când avem un buget record de 2 miliarde lei, dar şi alte programe de finanţare de la nivelul Guvernului, putem spune că, într-adevăr, 2024 va fi anul prosumatorilor în România”, a transmis ministrul Mediului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri