Creditele în franci. Conversia la cursul istoric, gaură de un miliard de euro pentru bănci

Data publicării:
Franci elvetieni-AFP Mediafax Foto-FABRICE COFFRINI-8

În Ungaria, pierderile bancherilor sunt suportate de banca centrală. A scos din rezervă 10 miliarde de euro pentru a converti toate creditele din franci în forinţi. Croaţia a venit cu o soluţie de moment. Timp de un an, cei 60.000 de oameni care au împrumuturi ipotecare vor plăti ratele la cursul pe care îl avea moneda locală înainte de explozia francului. Pentru cei 75.000 de români aflaţi într-o situaţie asemănătoare, bancherii pun problema altfel.

„Dacă vrei să rezolvi o problemă din activ spunând: să împărţim o povară, să împărţim o pierdere, o faci luând de undeva. Se pune problema: cât poţi lua de la acţionari şi cât poţi lua de la clienţi. Poţi lua de la clienţi?!”, spune Florin Dănescu, preşedinte executiv al ARB.

De ce trebuie să creăm un cost pentru sistemul bancar pentru că într-o săptămână a crescut rata de schimb cu 20%? (...) Nu văd de ce trebuie să luăm o măsură care afectează un credit pentru încă 20 de ani", se întreabă preşedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen.

Convertirea creditelor din franci în lei la cursul din ziua acordării ar lua din banii altor clienţi ai băncilor care fac asta. Ar trebui să acoperim pierderile din creşteri de comisioane sau dobânzi, spun bancherii.

Dincolo de aceste controverse, mulţi dintre cei care au luat împrumuturi în franci ca să îşi cumpere case în perioada de boom regretă acum.

Ana Chilean a semnat bucuroasă pentru creditul de 130.000 de franci elveţieni. Acum este disperată.

„Am pornit de la o rată de 1.800 de lei şi am ajuns acum să plătesc 4.200”, spune ea.

În 2008, francul era 2 lei şi 30 de bani, acum a sărit de 4 lei şi 40 de bani.

Eu m-am gândit că o să crească la 2,6, 2,8, hai 3 lei pentru un franc. Dar aici m-am oprit”, adaugă Ana Chilean.

În cei șapte ani în care a plătit rată de rată, femeia abia dacă a reuşit să înapoieze băncii 10.000 de franci, plus o parte din dobânzi şi comisioane. Acum mai are de plată echivalentul a 531.000 de lei. Dacă datoria s-ar transforma la cursul din 2008, suma ar scădea la jumătate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri