Cum a cheltuit BNR un miliard de euro din rezervă

Data actualizării: Data publicării:
adrian vasilescu

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24 că scopul rezervei naţionale este de a plăti, la nevoie, datoriile statului şi de a interveni pe piaţă pentru a asigura stabilitatea valutară a acesteia. Banca Națională nu numai că are dreptul, ci are obligația să intervină, a spus Adrian Vasilescu.

„S-a spus, s-a scris, prin televiziuni, prin cercuri, că Banca Națională a scos un miliard, a sacrificat un miliard de euro din rezervă ca să susțină leul. În primul rând, această rezervă internațională nu este undeva un dar pe care statul român l-a făcut Băncii Naționale: ia-ți rezerva asta. Nu! Banca Națională și-a făcut singură rezerva din acțiunile economice, iar în partea asta care se ocupă cu rezerva este o echipă căreia în Banca Națională i se spune echipa brianților. Ei 'se joacă' cu 40 de miliarde, o rezervă de 40 de miliarde de euro, care de foarte multe ori este doar zăngănită, în sensul că nu scoate niciun euro din rezervă, dar și când este nevoie - am citit: Banca Națională n-are dreptul să intervină oficial, așa că a intervenit neoficial - asta e o absurditate. Banca Națională nu numai că are dreptul să intervină, ea are OBLIGAȚIA să intervină, pentru că rezerva de-asta este”, a explicat Adrian Vasilescu.

„Rezerva are două scopuri. În primul rând, Banca Națională trebuie să plătească datoriile statului. Ministerul Finanțelor are un cont la Banca Națională și uneori le plătește din propriul cont; alteori, vine cu lei și Banca Națională schimbă leii în valută. Datoriile statului trebuie plătite. În luna noiembrie, datoria statului a fost de 1,5 miliarde. Banca Națională a scos 1,5 miliarde din rezervă și a plătit datoria statului. Cei care citesc după ureche piața valutară s-au uitat la diferența dintre nivelul rezervei din noiembrie față de nivelul rezervei din octombrie, care e mai mică cu un miliard - pentru că au mai și intrat bani - dar în special a fost plătită datoria. Au văzut diferența de un miliard și au zis: Asta este! Miliardul ăsta a dispărut că Banca Națională a intervenit și... și de-aici... Rezerva statului cheltuită! Nu! Această rezervă este în fapt adunată de Banca Națională și prin lege scopul ei este să plătească datoria și să intervină pe piață atunci când se produce un exces de depreciere sau un exces de apreciere, ceea ce înseamnă destabilizarea pieței valutare.

Rezerva asta are scopul precis de a asigura stabilitatea pieței valutare , stabilitatea pe care Banca Națională a asigurat-o din prima zi a crizei, în toamna lui 2008, și până astăzi piața valutară a rămas stabilă și în același timp foarte bine alimentată piața valutară românească, pentru că avem leu convertibil. Dacă ai declarat leul convertibil, în orice clipă trebuie să ai posibilitatea pe piața ta să schimbi valute, să dai valute și să iei lei”, a explicat consilierul pe probleme de strategie al guvernatorului BNR.

Citiți și: Ce se mai întâmplă cu aurul României de la Londra?

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbările pentru asociațiile de proprietari începând cu luna iulie: Care e legea, care sunt obligațiile
Digi FM
Adi Despot, după ce Babasha a urcat pe scenă la concertul Coldplay: ”Te...
Pro FM
Soția lui Jorge a furat toată atenția la o nuntă mondenă, într-o rochie decoltată și cu crăpătură. E cu 10...
Film Now
Sofia Vergara, într-un costum de baie provocator, cu un decolteu amețitor. Imaginile au strâns peste 500.000...
Adevarul
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate". Cât a scăzut...
Newsweek
Ce vechime trebuie să aibă un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Digi FM
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. Tânăra fusese diagnosticată cu o formă...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Kate Winslet, despre filmarea faimoasei scene a sărutului cu Leonardo DiCaprio în „Titanic”: A fost un...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...