O treime dintre britanici trebuie să aleagă între mâncare și încălzire. Facturile la energie vor depăși 4.200 de lire sterline pe an

Data publicării:
protest in londra fata de preturile la energie
O treime dintre britanici trebuie să aleagă între mâncare și încălzire. Facturile la energie vor depăși 4.200 de lire sterline pe an. FOTO: Profimedia Images

Aproape o treime dintre familiile din Marea Britanie vor trăi la limita sărăciei în această iarnă, în condițiile în care facturile la energie urmează să crească din nou în ianuarie. Factura medie a gospodăriilor a crescut deja cu 54% în acest an, ceea ce i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare ”. Economiștii spun că factura medie a ajunge la 5.000 de dolari pe an, adică în jur de 4.200 de lire sterline, scrie CNN.

Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor confrunta cu situații de sărăcie energetică în primele trei luni ale anului viitor, potrivit estimărilor End Fuel Poverty Coalition (EFPC) publicate marți, ceea ce înseamnă că veniturile lor după ce au plătit facturile la energie vor scădea sub pragul sărăciei.

Guvernul britanic definește sărăcia ca fiind venitul gospodăriilor mai mic de 60% din media națională, care a fost de 31.000 de lire sterline (37.500 de dolari) în 2021, potrivit statisticilor oficiale.

Previziunile economice se bazează pe noi estimări ale companiei de cercetare Cornwall Insight, publicate tot marți, care arată că factura medie a energiei casnicear putea ajunge la 3.582 lire sterline (4.335 dolari) pe an din octombrie și 4.266 lire sterline (5.163 dolari) din ianuarie - echivalent cu aproximativ 355 lire sterline (430 dolari) pe lună.

Prognoza lunii ianuarie arată o creștere cu 116% a facturilor la energie față de nivelurile actuale. În condițiile în care prețurile la combustibil cresc atât de rapid, și estimările economiștilor țin cu greu pasul. Chiar săptămâna trecută, Cornwall Insight a prezis că prețurile din ianuarie vor crește cu 83% față de nivelurile actuale.

Firma de cercetare a declarat că și-a revizuit cifrele din cauza unei creșteri a prețurilor și a unei schimbări în modul în care autoritatea de reglementare din Marea Britanie calculează plafonarea prețului. Cornwall Insight anunță că facturile ar putea începe să scadă în a doua jumătate a anului 2023.

Facturile la combustibil au început să crească anul trecut, deoarece criza globală a aprovizionării cu gaze naturale a dus prețurile la niveluri record. Invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie a agravat situația. Factura medie a gospodăriilor din Regatul Unit a crescut deja cu 54% în acest an, amplificând o criză a costului vieții care i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare”.

 

Partenerii noștri