Șefa Comisiei Europene: Gazprom nu a reușit să acopere nevoia suplimentară de energie a Europei. E ceva specific la situația noastră

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen la tribuna Parlamentului European
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, spune că rușii de la Gazprom nu au reușit să furnizeze cantitatea de gaz adițională pe care Uniunea Europeană o necesită în acest moment, în situația în care criticii bănuiesc că Gazprom încearcă să forțeze deschiderea mai devreme a controversatului gazoduct Nord Stream 2.

„Deşi Gazprom şi-a onorat contractele pe termen lung încheiate cu noi, el nu a răspuns la cererea sporită aşa cum a făcut în anii precedenţi”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa membrilor Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Întreaga lume a fost afectată de creşterea preţurilor energiei, dar a existat „ceva specific” în situaţia din Europa, a subliniat şefa executivului european.

Critici ai Gazprom bănuiesc că acest grup industrial încearcă să forţeze o deschidere rapidă a proiectului controversat Nord Stream 2, despre care Rusia susţine că va soluţiona problemele de aprovizionare, dar care încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare din Germania. Creşterea preţurilor la energie se va afla pe agenda Summitului UE care va fi găzduit, joi şi vineri, de Bruxelles.

Uniunea Europeană a importat 90% din gazul pe care îl consumă, fapt care face o face „vulnerabilă”, a subliniat Ursula von der Leyen, care a adăugat că situaţia poate fi ameliorată prin diversificarea mai mare a surselor de energie şi prin accelerarea tranziţiei către energia nepoluantă.

Partenerii noștri