Taxa de 1% pe cifra de afaceri va avea efect de domino. Patronate: Nu e doar atât. E de 1%+1%+1% în funcție de lungimea lanțului

Data actualizării: Data publicării:
calculator taxe
Taxa de 1% pe cifra de afaceri va avea efect de domino. FOTO> getty Images

Taxa de 1% pe cifra de afaceri va avea un efect de domino. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a face față noilor măsuri fiscale asumate de guvernanți, avertizează directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete. Acesta susține că prețul final va crește pentru că fiecare actor din lanțul de aprovizionare va fi taxat la rândul său.

Radu Burnete, director executiv Asociația Patronală Concordia: "Haideți să vorbim tot despre taxarea cifrei de afaceri. Dacă pui o astfel de taxă unei companii ce credeți că se întâmplă cu ea? Ea va ajunge mai departe în prețuri. Asta se întâmplă cu majoritatea taxelor.

E o iluzie să credem că se poate întâmpla altfel. Până la urmă consumatorii și cetățenii sunt cei care plătesc majoritatea taxelor din această țară.
Companiile ar trebui să plătească taxa pe profit, nu taxa pe activitatea lor generală.

Când pui o taxă pe activitatea generală a companiei, un soi de fumărit, că nu știu să-l numesc altfel, aceste taxe ajung automat în prețuri.

O taxă ca asta pe cifra de afaceri escaladează, pentru că pui 1% pe fiecare parte a lanțului de producție sau de comercializare.

Ea nu e de 1%. E de 1%+1%+1% în funcție de lungimea acestui lanț, pe care nu l-a studiat nimeni, pentru că nu avem o analiză de impact."

Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament.

Documentul cu „Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” poate fi consultat AICI 

 

Partenerii noștri