Elon Musk avertizează că acțiunile care au dus Tesla la 500 de miliarde de dolari ar putea fi zdrobite "ca un sufleu de un baros"

Data publicării:
elon musk prezentare tesla profimedia
Elon Musk, fondatorul Tesla. Foto: Profimedia Images

Elon Musk, CEO-ul Tesla, le-a transmis angajaților constructorului auto că trebuie să reducă costurile sau își pot lua adio de la prețul ridicat al acțiunilor Tesla, informează CNN.

Acțiunile Tesla au avut un un parcurs foarte bun în 2020, crescând cu aproape 600% și devenind unele dintre cele mai valoroase acțiuni din SUA. După valoarea de piață, Tesla a devenit cel mai valoros constructor auto din lume. Totodată, după ani de pierderi, Tesla a înregistrat cinci trimestre consecutive cu profit net.

În e-mailul transmis angajaților, Elon Musk recunoaște că marja de profit a companiei este destul de scăzută, de aproximativ 1%, și că prețul ridicat al acțiunilor se datorează mai degrabă așteptărilor investitorilor privind profiturile viitoare decât rezultatelor recente.

"Dacă, la un moment dat, ei ajung la concluzia că acest lucru nu se va întâmpla, acțiunile noastre vor fi zdrobite ca un sufleu de un baros", a scris Musk angajaților, mesajul fiind prima dată publicat de Electrek. Compania Tesla a refuzat să comenteze acest e-mail.

Mesajul se concentra asupra importanței de a găsi chiar și scăderi mici de costuri în procesul de fabricație al mașinilor Tesla.

"Este nevoie de mii de idei bune pentru a reduce costul unei componente, al unui proces de fabricație sau pur și simplu al designului, în același timp îmbunătățind calitatea și caracteristicile mașinii", a scris Elon Musk. "O idee extraordinară ar fi una care ar economisi 5 dolari, însă marea majoritate duc la economii de 50 de cenți într-un loc sau 20 de cenți în altul".

Tesla s-a impus ca lider al pieței de mașini electrice, însă toți marii constructori fac eforturi pentru a construi modele electrice. General Motors plănuiește să construiască exclusiv mașini electrice și se așteapta ca în următorii cinci ani 40% din mașinile vândute să fie modele electrice.

Într-o declarație separată făcută marți, Elon Musk a spus din nou că prețul acțiunilor Tesla este "prea ridicat".

"Chiar și eu am spus că prețul acțiunilor este prea ridicat. Ce ar trebui să mai fac", a declarat Musk, dându-și ochii peste cap, în cadrul unui interviu cu Mathias Doepfner, CEO al companiei de tehnologie și media Axel Springer. Musk răspundea unei afirmații potrivit căreia valoarea de piața a Tesla este de cinci ori mai mare decât cea a Volkswagen, cel mai mare constructor mondial după vânzări.

Doepfner l-a întrebat pe Musk dacă ia în calcul să se folosească de prețul ridicat al acțiunilor Tesla pentru a cumpăra un alt constructor. Musk a spus că nu s-a gândit la așa ceva, dar că nu ar exclude această posibilitate.

"Nu vom lansa o tentativă de preluare ostilă", a spus Musk. "Dacă cineva ar spune <<Credem că ar fi o idee bună să fuzionăm cu Tesla>> cu siguranță am purta discuții".

Editor : Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri